Kárpátaljai Est, 2020. január 30.

A Kárpátaljai Szövetség Fasori székházában 2020. január 30-án megrendezték a soron következő Kárpátaljai estet. Ezúttal a magyar kultúrának szentelték a rendezvényt.

Az est háziasszonya, Lovas Ilona vezetésével az egybegyűltek elénekelték a Himnuszt, majd Ilona méltatta a magyar kultúra napját és ismertette történetét.

A jelenlévők gyertyagyújtással emlékeztek meg a január 5-én, 93 éves korában elhunyt dr. Báthory Katalinról, a Kárpátaljai Szövetség alapító tagjáról, majd tisztelegtek Csuprik Etelka zongoraművésznő emléke előtt.

Izsák József hegedűművész hangfelvételről mutatta be a Csuprik Etelkával, Ukrajna Érdemes Művésznőjével készült interjút, majd Etelka CD-jéről felhangzott a Holdfény című zenemű, és Izsák József hozzájátszotta a hegedű szólót.

Az est második előadóművésze a csapi születésű Tegze (Filep) Anita énekes volt, aki gitárjátéka kíséretében megzenésített verseket adott elő.

Gönczy Zsuzsánna 3 éve kezdett versfabrikálással foglalkozni. Eddig csaknem 200 költeménye született. Ezekből hármat hozott el nekünk, amelyek a szülőföldről, a szép Kárpátokról szóltak.

Majd Izsák József kèt keringővel szórakoztatta a közönséget.

Végezetül az Aknaszlatináról származó Donyec István kápráztatta el a jelenlévőket xilofonjátékával. A budapesti zenetanár virtuóz játéka elbűvölte a közönséget, különösen a Pacsirta volt felejthetetlen.

Az est állófogadással zárult.

A terem és a folyosó falait Kovács Anton ungvári festőművész alkotásai díszítették. A művész a Kárpátaljai Szövetség megrendelésére készítette el a nagy Magyarország 64 vármegyéjének nevezetes épületeit. A sorozat vándorkiállítását Benza György elnök úr márciusra tervezi.
Balogh József tudósítása nyomán

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s