Segítség. Otthon. Magyarul

A Segítség.ma közösségi startup egy igazi Kárpát-medencei együttműködés, amely 2020 őszétől egy online platform formájában valósul meg. A szervezőcsapat által megálmodott felület legfontosabb célja, hogy a határon túli magyar betegek a lehető legkönnyebben és leggyorsabban találjanak maguknak vagy a környezetükben élőknek anyanyelvű egészségügyi és mentálhigiénés ellátást.   

A felületre a határon túl és a diaszpórában élő magyar lakosság és szakemberek regisztrációját várják, ahol ingyenesen biztosított a regisztráció mind a szakemberek, mind a páciensek számára. A kezdeményezésről Veres Mártont, a projekt vezetőjét kérdeztük.

Kedves Márton, mesélj kicsit az egyedülálló nonprofit kezdeményezésről, a Segítség.ma-ról!

A felület legfontosabb feladata, hogy a külhoni és a diaszpórában élő magyar szakemberek kereshetővé váljanak a magyar lakosság számára. Jelenlegi formájában alkalmas arra, hogy a szakemberek új pácienseket fogadjanak, a betegek számára pedig láthatóvá válnak a rendelések legfontosabb adatai. Amennyiben egy szakember nem kíván új betegeket fogadni, adatai rejtve maradnak, így új megkeresés nélkül élvezheti szolgáltatásainkat, építheti kapcsolatait. A felület használata regisztrációhoz kötött, ugyanakkor mindenki számára ingyenes. 

Mi a célja a kezdeményezésnek? 

A projekt célja, hogy elérhetővé és kereshetővé váljanak a külhoni és a diaszpórában tevékenykedő magyar nyelvű szakemberek hely és szakterület alapján.

Honnan jött az ötlet?

Közösségünk tagjai 2016 és 2020 között a SOTE Hallgatói Önkormányzatával közösen egészségügyi szűrővizsgálati programot indított, amelynek köszönhetően közel 4000 kárpátaljai magyar lakos egészségügyi vizsgálatát folytattuk le. 

A szűrések alatt különböző problémákat tapasztaltunk: 

  • az anyanyelvű ellátás – legyen az egészségügyi, mentálhigiénés vagy gyógypedagógiai – nem kereshető 
  • a nyelvi akadály megléte mind a felnőtt lakosság esetében, mind a gyermekek tekintetében elképesztő szinteket ölt
  • a szakmai utánpótlás biztosítása nem biztosított.

Ez a probléma nem csak a szomszédos országok magyar lakosságát érinti, a diaszpórában élő magyarság egésze küzd ezekkel a kihívásokkal.

Kik a csapat tagjai?

A Segítség.ma elméleti és gyakorlati szakemberek kiváló egysége. Csapatunk tagjai a Kárpát-medence 3 régiójából; Erdélyből, Felvidékről és Magyarországról érkezett.

A határon túli stáb pszichológusokból, gyógypedagógusokból, konduktorból és rezidens orvosokból áll. A budapesti menedzsment csapat tagjai között van a projektvezető, kreatív szakember, gazdasági vezető, szakmai koordinátor. 

Csapatunkhoz tartoznak szakmai partnereink, akik különböző határon túli/magyarországi egyesületek, társulások. Partnereink listája folyamatosan bővül.

Milyen programjaitok vannak? 

Az oldal fő funkciói (szakemberek keresése hely és szakterület alapján, hallgatók számára szakmai gyakorlati hely keresése, páciens-beteg kapcsolatfelvétel, szakemberek értékelésének lehetősége) mellett november óta elérhetőek online előadásaink. Különböző témákat különböző nagy tekintélyű szakemberekkel dolgozunk fel. Havi két előadást tervezünk a következő fél évre, majd a későbbiekben hetente elérhető lesz egy-egy webinárium. 

A betegedukációs programunk keretein belül cikkeket és különböző egészségügyi témájú írásokat osztunk meg közösségi felületeinken. 

Kik a kezdeményezés nagykövetei és mi a szerepük? 

Nagyköveteink nagyrészt határon túli színészekből és zenészekből állnak. Büszkék vagyunk rá, hogy többek között a Bagossy Brothers Company tagjai, Dér Heni és Bugár Anna is azonosulni tudnak az általunk feltárt problémákkal és támogatják az elképzelésünket. Támogatóink között van továbbá két magyarországi híresség is, Gundel Takács Gábor és PIXA. Kárpátaljáról Tarpai Viktória színésznő, Pál István Szalonna népzenész, valamint ifj. Vidnyászky Attila állt ügyünk mellé.

Feladataik széleskörűek. Első sorban szeretnénk a projekt népszerűsítésébe bevonni őket. Hála Törőcsik Franciskának, bekerültünk a Highlights of Hungary (Magyar kiválósági díj) legjobb 55 jelöltje közé, így számítunk a segítségükre a közönségdíjas szavazás kampányidőszaka alatt is. 

Hogyan kerülnek kiválasztásra az online előadások témái? 

Az online előadásoknál elsősorban a világnapokhoz igyekszünk alkalmazkodni, ezért például a Fogyatékos emberek világnapján a KézenFogva Alapítvány vezetője beszélt az elfogadásról, a fogyatékos emberek nehézségeiről, míg a Füstmentes világnapon a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületének egyik tagja mutatta be a dohányzás káros hatásait. 

Kutatásaink azt mutatják, hogy a legnépszerűbb területek az egészségügy vonatkozásában a nőgyógyászat, a gyerekgyógyászat, fül-orr-gégészet, radiológia és gyógypedagógia. A következő időszakban ezek a területek fognak dominálni előadásaink tekintetében.

Lehet hozzátok csatlakozni? 

Sőt, kell! 😀 

Várjuk mindazon határon túli és diaszpórában élő magyar egészségügyi, mentálhigiénés és gyógypedagógus szakemberek és szakmai szervezetek, valamint segítségre szoruló leendő páciensek regisztrációját, akik szeretnének egy informatív és egymást segítő közösség tagja lenni.

Partnereink listája folyamatosan bővül, így arra biztatunk minden érdeklődő szakmai szervezetet, hogy együttműködési szándékukkal keressenek minket!

Melyik eddigi programra vagy a legbüszkébb? 

A legbüszkébb arra vagyok, hogy a csapatomnak köszönhetően közel egy év fejlesztési munka után 2020 novemberében elindult a Segítség.ma online felület. Már aktív a keresőfelület és a kapcsolatfelvétel funkció. Emellett az egyre nagyobb számú résztvevőnek örvendő online előadásaink is boldoggá tesznek. 

A megálmodott projektünk célja, hogy minél több embernek tudjunk segíteni az egészségügyi ellátás elérésében és a betegek edukációja minél „fogyaszthatóbb” verzióban valósuljon meg. 

Úgy érzem, jó úton haladunk, hogy elérjük a célunkat!

Milyen jövőbeli terveitek vannak?

A jelenlegi Segítség.ma oldalt folyamatosan változtatjuk a felhasználói igények szerint, hogy a lehető legmagasabb szintű segítséget tudjuk nyújtani minden regisztrálónak. Természetesen előadásaink is folytatódnak a jövőben, ami változás lesz, hogy a kéthetente egy alkalmat felváltja a heti egy webinárium. Emellett szeretnénk majd a Segítség.ma applikációt is elkészíttetni. 

Jelenleg is végzünk egy piackutatást egy új projekttel kapcsolatban, amely során online várandósgondozást tudunk majd tartani. A munkánkat segíteni akarók a Facebook felületünkön megtalálhatják a kérdőívet, amely kitöltésével nagyban hozzájárulhatnak az alprojekt sikerességéhez. 

Csatlakozzon Ön is Segítség.ma szakmai partnerei közé. 

Vegye fel velük a kapcsolatot a kapcsolat@segitseg.ma címen!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s