Februárban is folytatódtak a Kárpátaljai Esték

A Kárpátaljai Szövetség székházában a hagyományos Kárpátaljai Esték februári rendezvényén ezúttal Kosztyó Gyula történész doktorjelölt, a Clio Intézet kutatója tartott előadást.

A februári Kárpátaljai Est témája a szovjet rendszer kárpátaljai bevezetése volt

Mivel február 25-én a kommunizmus áldozataira emlékeztünk, a beregszászi történész – Kárpátalja szovjetizálása: a magyar községek kolhozosítása (1945-1949-ben) címmel – azokról a megpróbáltatásokról beszélt , amelyeket földijeink átéltek ebben az időszakban.

Az est második részében könyvbemutatót tartottak. Balogh József “Kárpátalja nagyságai” című könyvével ismerkedhettek meg a jelenlévők. A kiadvány a Fővárosi Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat égisze alatt készült, a kiadáshoz támogatást nyertek Magyarország Kormánya és Miniszterelnöksége pályázatán.
A művelődéstörténeti válogatás 64 olyan Kárpátaljáról származó magyar illetve ruszin emberről közöl rövid életrajzot, akik a sportban vagy a művészeti, néprajzi, tudományos, kulturális szférában jeleskedtek.
A szerző ismertette a könyv megírásának hátterét. A jelenlévők megtudhatták, hogy ez a sorozat Balogh József személyes facebook oldalán is olvasható “Büszkék vagyunk rá” rovatcímmel. A szerző összesen 1647 ilyen jellegű írást osztott már meg a nyilvánossággal, amely a könyv formátumú közlés válogatásának alapját biztosította.
Az est állófogadással zárult.
(Balogh József beszámolója nyomán)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s