Néhány szóban a közelgő vándorkiállításról

2020. június 25-én, csütörtökön, 18:00-kor végre sor kerülhet a Szent István keresztény hagyatéka – a Szent Korona vármegyéi vándorkiállítás megnyitójára Esztergomban, a Megyeháza Dísztermében.

A projekt még 2016 végén kezdetét vette, amikor Kovács Anton neves kárpátaljai festőművész, az Ungvári Képzőművészeti Akadémia tanszékvezetője elfogadta a Kárpátaljai Szövetség felkérését és elvállalta a több éven és több ezer kilóméteren át tartó művészeti, kulturális és történelmi utazást, amely a képzőművészet eszközei által mutatja be az egykori történelmi Magyarország 64 vármegye székhelyét.

Jelen kiállítás festőművésze azon kevesek közé tartozik, aki vállalta, hogy beutazza a történelmi Magyarország összes vármegyéjének székhelyét. Elfogulatlanul tárja elénk benyomásait és emlékeit a festészet nyelvén. A vármegye székhelyek és a magyar kikötőváros – Fiume – utcáit járva Kovács Anton a vásznon tökéletesen ábrázolja a vársok lelkületét és hangulatát: van ahol a városok teljes látképe tárul elénk, van ahol egy-egy ikonikus épületet vagy tájat látunk és van, ahol kollázsból ismerjük fel a városokat úgy, ahogy emlékeinkben is megjelennek egy-egy látogatás után. Utazóként egy új városba érkezve általában mindenki a központba igyekszik és ösztönösen is a városok épületei fölé magasodó templomtornyok felé kalandozik a tekintet. Hasonlóképpen járt el a festő is: gyakorlatilag az összes vármegyeszékhely közös vonása nem más, mint a templom. Tehát joggal viseli kiállításunk a Szent István Keresztény Hagyatéka címet.

„Visszaidézve azokat az emlékeket és élményeket, amelyeket a hosszú alkotói utazások során szereztem, megbizonyosodtam, hogy az elképzelés helyes volt és időszerű. Mindannyian az értékek és a harmonikus együttélés újraértelmezésének idejét éljük.” – foglalja össze gondolatait Kovács Anton, az alkotói folyamatra gondolva és az elkészült sorozatot látva.

Az egykor egy egységhez tartozó városok ma hat ország területén találhatók, de 100 év után is a közös múlt, a hit, a hagyományok és az emlékezet fűzi őket szorosan egymáshoz. Jó utazást kívánunk mindenkinek!

A festőről

Kovács Anton festőművész 1962-ben született Kárpátalján. A művész a tanulmányait az Ungvári Iparművészeti Szakközépiskolában folytatta 1977­–1981 között, majd 1981–1986 között a Lembergi Nemzeti Művészeti Akadémia hallgatója volt.

Első kiállításait még diákként szervezte. Számos monumentális szakrális falfestményt alkotott, amelyek megtekinthetőek Lembergben, a kárpátaljai Nagyborzsován (Beregszászi járás) és Bilkén (Ilosvai járás).

Önálló külföldi kiállításai:

 • Słupsk, Lengyelország (1994);
 • Eger, Magyarország (1997);
 • Nyíregyháza, Magyarország (2008);
 • Budapest, Magyarország (2017, 2018);
 • Prága, Csehország (1998),
 • Michalovce (Nagymihály), Szlovákia (2000),
 •  Bardejov (Bártfa), Szlovákіa (2004).

Önálló ukrajnai kiállításai:

 • Csernyivci (Csernovic), (2013);
 • Ungvár (1994, 2012, 2017.);
 • Lviv (Lemberg), Andrij Septickij Nemzeti Múzeum, (2011);
 • Kijev, „Kijevi Galéria” Nemzeti Képtár (2011);

Egyéni kiállításait több magán gallériában is bemutatták többek között Kijevben és Lembergben:

…A hatodik napon – ProArt galéria, Lemberg, 2018

Aeterna Historia – Tryptych Art Gallery, Кijev, 2019

Sub Signo Tauri – Tryptych Art Gallery, Кijev, 2020

A festő Ungváron él és dolgozik.

Tanári pályafutását 1990-ben kezdte. Jelenleg docens, a Kárpátaljai Erdélyi Béla Művészeti Akadémia rajz tankészékének vezetője.

2007-ben ő írta és szerkesztette az Adalbert Erdelyi (Erdélyi Béla) című albumot. Boksay József-, Erdélyi Béla- és Tetjana Jablonszka-díjjal ismerték el munkásságát. Az Ukrán Nemzeti Festőszövetség tagja. Ukrajna érdemes művésze.

Néhány szóban a közelgő vándorkiállításról” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s