Centenáriumát ünnepli a Kárpáti Igaz Szó

2020. január 31-én ünnepli fennállásának századik évfordulóját a Kárpáti Igaz Szó, Kárpátalja legrégibb múltra visszatekintő újságja. Ennek alkalmából tartott előadást a KISZó történetéről Dunda György lapigazgató január 23-án a budapesti Magyarság Házában.

Dunda György lapigazgató mesélt a nagy múltra visszatekintő lap történetéről

Száz évvel ezelőtt Munkás Újság címmel jelent meg a lap elődjének első száma, amely a csehszlovák kor végéig a munkásosztályt kívánta megszólítani – tudtuk meg Dunda György előadásából. Miután Kárpátalja rövid időre ismét Magyarország kötelékébe került, a lap egy időre megszűnt, hogy aztán a szovjet hatóságok keltsék újra életre, ekkor már ma is ismert nevén, Kárpáti Igaz Szóként. Ez időben vette kezdetét a lap Balla László egykori főszerkesztő által „egyiptomi fogságként” emlegetett időszaka, amikor a szerkesztőség arra volt kárhoztatva, hogy a Zakarpatszka Pravda nevű ukrán kommunista pártlap híreit fordítsa magyarra. 1965-ben vált külön a magyar nyelvű lap szerkesztősége, és 1967-től vált teljesen függetlenné a Zakarpatszka Pravdától.

Ekkor kezdődött a lap igazi virágzása: a lapigazgató elmondása szerint az 1970-es években érte el a KISZó a legmagasabb példányszámot, amely egy időben még a Magyarországon is tekintélyesnek számító 42 ezer példányt is elérte. Nem csupán egyszerű hírlap volt a Kárpáti Igaz Szó, legkülönfélébb rovataival egy folyóirat szerepét is betöltötte, és köré szerveződött a vidék magyarságának kulturális élete: könyvtárt működtetett, illetve számos később ismert alkotóvá váló író, költő pályáját segítette.

A rendszerváltást követő gazdasági válság a lap helyzetét is érintette: példányszáma visszaesett, számos munkatársa pedig elhagyta az ország a jobb megélhetés érdekében. A Kárpáti Igaz Szó azonban átvészelte ezt az időszakot, ahogy aztán a 2005-ös „kárpátaljai médiaháború” idején egy lapszakadást is. A megújult arculatú, újjáalakított, országos bejegyzésű KISZó az elmúlt években tovább fejlődött, növekedett. 2018 májusában pedig annak átadása után, immár méltó körülmények közé, az ungvári Magyar Házba költözhetett a lap szerkesztősége.

A lapigazgató előadásából ezeken túl az is kiderült, hogy bár az online média térhódítása a Kárpáti Igaz Szó számára is kihívást jelent, a lap terjesztésében az igazi nehézséget az ukrán posta működésének hiányosságai jelentik. Más infrastrukturális „érdekességek” is nehezítik a szerkesztők munkáját, így pl. az, hogy megfelelő nyomda hiányában Kárpátalján túl, Ternopil városában (mintegy 260 km-re a szerkesztőség bázisától) kerül nyomtatásra az újság, ami jóval korábbi lapzártát igényel. Ahogyan a korábbi nehézségek, ez sem rettenti el a szerkesztőséget, a tavalyi évben pedig számos új projekt is beindult, mint pl. az ukrán nyelvű online felület és a YouTube-on közzétett podcastok.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s