Megnyílt a Szent Korona vármegyéi című vándorkiállítás Esztergomban

Az OrientPress Hírügynökség tudósítása

Június 25-én indult útjára a „Szent István keresztény hagyatéka – a Szent Korona vármegyéi” című vándorkiállítás. A programsorozat ünnepélyes nyitórendezvényét az egykori megyeháza dísztermében tartották Esztergomban, ahol július 25-ig látható a tárlat.

A Kárpátaljai Szövetség által kezdeményezett hároméves projekt eredményeként született kiállítás a trianoni sorstragédiára emlékezés jegyében született, és Kovach Anton festőművész által alkotott képeken keresztül mutatja be a történelmi Magyarország vármegyeszékhelyeit.

A magyar gyökerekkel rendelkező neves kárpátaljai ruszin festőművész több éven és több ezer kilométeren át tartó művészeti, kulturális és történelmi utazásából született alkotások a valamikor történelmi „Nagymagyarország” 64 vármegyeszékhelyét mutatják be a képzőművészet eszközeivel.

„Meggyőződésem, hogy a kis népeket egymással szembefordító nemzeti türelmetlenség és a rossz lelkiismeret meghaladható egyfajta magyar aktivitással, egyfajta magyar összefogást erősítő politikával, és számomra Kovach Anton kiállítása ezt az üzenetet hordozza” – tolmácsolta a megnyitón Grezsa István miniszteri biztos szavait Ötvös Sándor kormányfőtanácsos, aki egyben Grezsa István köszönetét is kifejezte az alkotónak, a Kárpátaljai Szövetségnek és Benza György elnöknek a kiállítás létrehozásáért. Mint a köszöntőben elhangzott, a Magyar Kormány eltökélt szándéka egy egységes magyar nemzet építése, és sikerült azt a Szabó Dezső-i gondolatot a nemzeti gondolkodás alapjává tenni, hogy minden magyar felelős minden magyarért. Üzenetében kiemelte: a 21. században a Szent István-i állameszmény úgy fogalmazható meg, hogy tudomásul kell venni, hogy a Kárpát-medence közös otthonunk, amihez egyforma joga van valamennyi itt élő népnek, ahogy az valamikor a Magyar Királyságon belül évszázadokon át működőképesnek bizonyult. „Ehhez egyetlen dolgot lehet tenni, Trianont meg kell haladnunk, méghozzá úgy, hogy egy gyarapodó, erősödő, stabilitást és biztonságot sugárzó centrummal, a mai Magyarországgal együttműködő szomszéd népek egy közös akaratban tudják megfogalmazni ennek a geopolitikai térségnek a jövőképét.”

Azzal fordítjuk meg a történelem kerekét, hogy emberséget viszünk oda, ahol embertelenséget tapasztaltunk, békét viszünk oda, ahol békétlenséget szenvedtünk, kiengesztelődést hirdetünk ott, ahol minket ért sérelem. Építeni akarunk – fogalmazott Kocsis Fülöp, a görögkatolikus Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája, a rendezvénysorozat fővédnöke. Kocsis Fülöp az OrientPressnek nyilatkozva Szent István keresztény hagyatéka kapcsán arra mutatott rá, Szent István megértette Krisztus üzenetét, hogy csak az Istennel tud élni az ember. Zseniális államférfiként felismerte, hogy jövője csak úgy lehet a nemzetnek, ha rátalál az ős eredeti energiára, ami a teremtettségünkből származik. A kiállításról szólva kiemelte, a tárlat legszebb alkotásai a történeti hitelességet, a történelmi légkört képesek sugározni.

Benza György, a Kárpátaljai Szövetség elnöke köszöntőjében egyebek mellett arra emlékeztetett, hogy Trianonnal szilánkosra tört egy harmonikusan fejlődő ország és szétszakadt egy nemzettest. A rendezvény célja – folytatta –, hogy ezeket a szilánkokat 100 év után összeillesszék a művészet segítségével, megmutatva, hogy a darabok valamikor egy egységet alkottak. Mint az OrientPressnek hozzátette: az itt bemutatott templomok, főterek egy egységes építészetet tükröznek, ami egy evolúciós folyamat eredményeként jött létre, és ami példátlan teljesítmény a magyarság részéről.

Egy ezeréves királyság életébe enged bepillantást a most nyíló tárlat, egy ezeréves történet átélését segítik az alkotások, és emlékeztetnek arra, hogy mennyit adtak a magyarok Európának a kultúrában – mondta Prokopp Mária művészettörténész, hozzátéve azt is, hogy az összetartozást csak a kultúra tudja megadni. Beszélt arról is, hogy Kovach Anton képei mosolyognak, mindegyiken süt a nap, és a megjelenített ősi városokból sugárzik az élet.

A hároméves művészeti és történelmi utazás első lépését Esztergomban tette meg – idézte fel Kovach Anton a megnyitón –, ezért is tartja jelzésértékűnek és fontosnak, hogy ez a város adott otthont a programsorozat nyitányának. Mint fogalmazott, a három év lehetőséget adott arra, hogy azzal a három dologgal foglalkozzon, ami számára a legfontosabb: a festészettel, az utazással és a történelemmel. A festőművész az OrientPressnek beszélt arról is, hogy a képeket a történelem köti össze, és az a törekvés, hogy ezt a történelmet eljuttassa az nézőkhöz. A festmények időnélkülisége hangsúlyosan van jelen, hiszen ezeken megállt az idő, szinte évszázados üzenetet hordoznak magukban. Az alkotások derűs színvilága kapcsán úgy fogalmazott, hogy művészként és emberként is optimistának tartja magát, műveivel az összképet akarta közvetíteni, és felhívni arra a figyelmet, hogy a történelem sötét lapjai után fényesek is következhetnek.

A rendezvény végén a közönség tapssal fogadta Kocsis Fülöp érsek-metropolita kezdeményezését, hogy jöjjön létre olyan vármegyei magyar túra, amelynek keretében az érdeklődők végigjárhatják a helyszíneket.

A 17 állomásosra tervezett rendezvénysorozat esztergomi kiállítása július 25-ig látható az egykori megyeháza dísztermében.

Alább pedig az OrientPress Hírügynökség rádiótudósítását hallgathatják meg a kiállítás megnyitjáról:

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s