Antal Péter-ösztöndíjasok – Beregszászi-Fábián Boglárka

A Kárpátaljai Szövetség Antal Péter Ösztöndíj néven tehetséggondozó ösztöndíjprogramot hirdetett a kárpátaljai származású fiatal művészjelöltek, szépírók és teológusok számára, akik a világ bármely országában iskolai rendszerű, nappali tagozatos első szakképzettség megszerzésére irányuló képzésben, művészeti szakirányon kezdték meg vagy folytatják tanulmányaikat. Jelen interjúsorozatban a nyertes ösztöndíjasokat kérdezzük, gyerekkorukról, pályájukról és az ösztöndíjas időszakukról. Alább Beregszászi-Fábián Boglárkával készített interjúnkat olvashatják.

Mesélj, kérlek a gyerekkorodról! Hol születtél? Hol nőttél fel?

Beregszászi-Fábián Boglárka vagyok, Beregszászon születtem 2003. november 28-án. Itt élek gyerekkorom óta, jelenleg a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium néptánc tagozat harmadik évfolyamba lépett hallgatója vagyok, hétközben kollégiumban élek Nyíregyházán, hétvégente hazautazom szülővárosomba.

Édesanyám Beregszászi Eleonóra bátyúi, édesapám Fábián Zoltán mezővári származású. Szüleim öt éves koromban elváltak, azóta édesanyám nevel, de szoros kapcsolatot tartok édesapámmal és három kiskorú (fél)testvéremmel. Szüleim válása ellenére szerető nagycsaládban nőttem fel, gyakran tartózkodom mind az anyai, mind az apai nagyszüleimnél, hat unokatestvéremmel pedig napi kapcsolatban vagyok.

Néptáncosnak tartom magam, de gyerekkorom óta érdekel az irodalom, szeretek olvasni, érdeklődök a népi kultúra, a néphagyományok iránt. Másik hobbim az utazás, kilenc éves korom óta eddig 22 országban jártam a világban, érdekelnek a különböző kultúrák és nyelvek, valamint a világ természeti szépségei.

A személyiségem és az érdeklődésem alakulását nagyban meghatározták az engem körülvevő emberek és helyszínek. Családom tagjai mind a kárpátaljai magyar közösség sorsa iránt elhivatott és tevékenykedő emberek. Emlékszem, amikor nagyapám – Vári Fábián László József Attila-díjas költő, balladagyűjtő – gyerekkoromban népballadákat énekelt nekem, keresztanyám, Beregszászi Anikó a görög mitológiáról és az irodalomról mesélt. Egyik keresztapám Csernicskó István, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola jelenlegi rektora, korábban rektorhelyettese, úgyhogy azt is mondhatom, hogy a főiskolán és a főiskolával együtt nőttem fel én is. Istenfélő református családban telt a gyerekkorom, másik keresztapám, Zán Fábián Sándor a kárpátaljai református egyház püspöke.

A Kárpátaljai II. Rákóczi Ferenc Magyar Főiskola nemcsak egy oktatási intézmény, hanem a kárpátaljai magyarság kulturális életének a központja is, számos ingyenes képzés és kulturális rendezvény otthona. Én, mondhatni, ezeken a főiskolai rendezvényeken „nőttem fel” családomnak köszönhetően, hisz keresztapám, keresztanyám és nagyapám is a főiskola tanára, akiktől azt láttam, hogy mindig szerveznek valamit a közösség javára. Alig vártam, hogy én is csatlakozhassak ehhez a munkához.

Hogyan kerültél a művészeti pályára?

Öt éves korom óta táncolok különböző tánccsoportokban, szervezett keretek között a Beregszászi Művészeti Iskolában kezdtem el táncolni, ahol 2018-ban koreográfus szakon végeztem. Majd a beregszászi Rezeda Folkműhely tánccsoportjának tagja lettem, akikkel 2017-ben I. helyezést értünk el a „Szól a Fülemüle!” – III. Kárpátaljai népzenei és néptánc tehetségkutatón. Iskolai keretek között a Kisfigurás Táncegyüttesben is táncolok.

2018-ban az általános iskola befejezése után úgy döntöttem, hogy a néptáncot hivatásként szeretném űzni, ezért felvételiztem és felvételt nyertem a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnáziumba, hogy néptáncot tanuljak.

Itt ismerkedtem meg jelenlegi táncospárommal, osztálytársammal, a nagykárolyi Sopronyi Nándor Áronnal, akivel 2019-ben a „Szól a Fülemüle!” – V. Kárpátaljai Népzenei és Néptánc tehetségkutató szóló táncospár kategóriájának győztesei lettünk, és három különdíjat is a magunkénak tudhatunk.

2019 nyarán (legfiatalabb táncosként) tagja lettem a Kárpátalja Néptáncegyüttesnek, ami régiónk első magyar felnőtt néptáncegyüttese, alakulásának és működésének célja a régió magyar néptáncos hagyományainak ápolása és megőrzése.

A Kárpátalja Néptáncegyüttes tagjaként részt vettem a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színházzal (korábbi nevén: Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház) közös produkcióban, a Veszett Brigadéros című színpadi mű premierjén, illetve előadásaiban, táncosként. A színpadi mű szerzője Eck Attila, rendező Gyevi-Bíró Eszter, a táncokat koreografálta Sikentáncz Szilveszter.

Mi jelenti számodra a pályádon a legnagyobb kihívást?

Hosszú távon néptáncosként képzelem el a jövőmet, szeretnék a Magyar Táncművészeti Egyetemen továbbtanulni, táncolni egy nívós táncegyüttesben, valamint szülőföldemen, Kárpátalján gyerekeknek néptáncot oktatni, táncházakat tartani. Ezért a legnagyobb kihívás számomra a minél gazdagabb szakmai tudás megszerzése. Célom, hogy néptáncos palettám minél sokrétűbb legyen, minél több tájegység néptáncait ismerjem és tudjam előadni és tanítani.

Néptáncos repertoárom jelenleg krasznamenti, tövisháti, gömöri, kalocsai, sárközi, székelyföldi, rábaközi, füleházi, bodrogközi, ruszin, szatmári táncokból áll, ismerem a viski és nagydobronyi táncokat is, utóbbi kettőben a tudásomat elmélyíteni szeretném.

Különböző képzési formákban a következő koreográfusoktól és néptáncosoktól tanultam: Sikentáncz Szilveszter, Antal Dóra és Antal Roland, Mikulics Ádám, Papp Judit, Csurák Ildikó, Demarcsek Dániel és Demarcsek György, Szilágyi Zsolt és Szilágyi Mariann, Kiss Balázs és Farkas Fanni, Váradi Enikő.

Rendszeres résztvevője vagyok néptáncosként a Pál Katalin, Pál Lajos és Pál István Szalonna szervezte Péterfalvi Népzenei, néptánc és kézműves tábornak, illetve az általuk szervezett néptáncos mesterképzésnek.

Igyekszem folyamatosan tanulni, és a tudásomat a közösségem hasznára fordítani a fellépéseim segítségével, illetve úgy, hogy táncot tanítok gyerekeknek, például a Genius Jótékonysági Alapítvány gyerektáboraiban Kárpátalján tavaly és idén nyáron is.

Miért pályáztad meg és honnan hallottál az Antal Péter Ösztöndíjról?

Az Ösztöndíj kiírásával az interneten találkoztam. Azért pályáztam meg, mert úgy gondoltam, az ösztöndíj nyújtotta támogatás közelebb vihet a céljaim eléréséhez, segítheti tanulmányaimat és személyiségem fejlődését.

Mi a legfőbb célkitűzésed az ösztöndíjas időszakod alatt és eddig mit sikerült megvalótanod belőle?

A Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium II. évfolyamának II. félévét sikeresen lezártam, tanulmányi és vizsgakötelezettségeimnek mindenben eleget tettem. A tanév második felében alkalmazott online digitális oktatás nehézségei ellenére tanulmányi átlagom 4,5 lett.

A tanulmányaim mellett művészeti tevékenységem a folyó tanév aktív első félévéhez képest kevésbé volt aktív a második félévben. Ennek legfőbb oka a Covid-19 vírus következtében kialakult világjárvány miatt elrendelt karantén volt, ami számos egyéb mellett a művészeti programok jelentős részét is érintette.

A Kárpátalja Néptáncegyüttes tagjaként, mint már feljebb említettem, részt vettem a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színházzal, a Veszett Brigadéros című színpadi mű premierjén, illetve később néhány előadásban, táncosként.

A Veszett Brigadéros c. darab beharangozója

December 20-án felléptem Budapesten, a Magyarság Házában, ahol a Duna Palotában szervezett Nyelv – Határ – Őrök: Kárpátalja című színes szakmai program keretében. A rendezvényen tudományos előadások, könyvbemutatók, kiállítás és kárpátaljai ízek kóstolója is szerepelt a programban, és mindeközben mi a Kokas Banda kíséretében ízelítőt adtunk a kárpátaljai néptánc világából.

Januárban a Hagyományok Háza szervezésében a MÜPA újévi rendezvényén a Magyar Állami Népi Együttes tánckarával közös programban szerepelhettem – a Kárpátalja Néptáncegyüttes tagjaként, az est rendezője Pál István Szalonna volt.

A támogatási időszak alatt folyamatosan együtt dolgozhattam Sikentáncz Szilveszterrel, az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület elnökével, Örökös Aranysarkantyús táncossal, a Népművészet Ifjú Mesterével, akitől nagyon sokat tanultam a táncról és a táncművészetről.

Sopronyi Nándor Áronnal közösen előadott „Krasznamenti táncok”, illetve „Gömöri táncok” című produkciónk, továbbá „Nagypaládi táncok” címmel előadott összeállításaink megtekinthetők az interneten.

A tanév során írásos igazgatói dicséretben részesültem a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnáziumban a „Bízva bízzál!” című művészeti produkcióban való részvételért, melyet a Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata Városi Ünnepségén adtunk elő.

Az Antal Péter-ösztöndíj támogatása révén sikerült közelebb jutnom a pályázatomban megfogalmazott célom eléréséhez, és elkészült egy teljes nagydobronyi hagyományos viselet, melyet a kárpátaljai Tiszapéterfalván készítettek számomra. Készül továbbá egy viski tradicionális viselet is. Továbbá a támogatás segítségével előrébb léptem a kárpátaljai táncok alaposabb megismerése területén is. Nemcsak a nagydobronyi, illetőleg viski táncokat ismertem meg alaposabban, hanem a nagypaládi táncokat is elsajátítottam.

Mi volt a legjobb/legkedvesebb élményed, amit az ösztöndíjnak köszönhetsz?

A néptáncos fellépések mellett talán az a munkafolyamat volt a legörömtelibb, amelynek során elkészült a nagydobronyi és a viski viseletem. A viseleteket Kokas Erzsébet készítette, nagyon élveztem, ahogyan a ruhapróbák során a régi archív fotókat tanulmányozva együtt alakítottuk a viseletemet, hogy az minél autentikusabb, de egyben a személyiségemhez illő legyen. Így a már korábban meglévő két saját viseletem (szilágysági és gömöri) mellé újabb két gyönyörű viselettel gazdagodtam.

Lettek új céljaid? Tervezed még, hogy pályázol további ösztöndíjra?

A távlati célom, hogy tanulmányaimat a Magyar Táncművészeti Egyetemen folytathassam. De addig is szeretnék minél többet tanulni a néptáncról, fellépni, illetve gyerekeknek táncot tanítani. Remélem, lesz erre lehetőségem mind Kárpátalján, mind az anyaországban, és esetleg a világban szélesebb közönség előtt is.

Szeretnék pályázni további ösztöndíjra, hisz ősztől folytatom a tanulmányaimat Nyíregyházán, amihez segítséget nyújthat, illetve a saját néptáncos viseleteim gyűjteményét is szívesen bővíteném. De mindenekelőtt szeretnék köszönetet mondani az Antal Péter Ösztöndíjnak az eddigi támogatásért, az így előttem megnyíló lehetőségekért.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s