Támogassuk együtt a Szolyvai Emlékparkot!

Kép forrása: KISZó

„Az egész háború nem kívánt közösségünkből annyi életáldozatot, mint a szolyvai fogolytábor”

(Molnár D. Erzsébet)

1944 ősze súlyos csapást mért Kárpátalja magyarságára. A 4. ukrán front november 13-i határozata értelmében minden 18 és 50 év közötti magyar és német hadköteles férfi a kialakított városparancsnokságokon volt köteles jelentkezni. Bár a rendelet mindössze három napos közmunkára kötelezte az érintetteket, a valóság azonban sokkal sötétebbnek bizonyult. A becslések szerint 30-40 ezer kárpátaljai magyar és német lakos kényszermunkára történt elhurcolása „málenykij robot”-ként maradt meg a köztudatban és vonult be a történelemtudományba. Az erőltetett menet első megállója Szolyván volt. Az embertelen körülmények, már ott sokak életét követelték. A túlélők kálváriája a GULÁG/GUPVI poklában folytatódott. Szolyva a kárpátaljai magyar emlékezet sebhelye. A több tíz ezer elhurcoltnak, a kényszermunka kínjai elszenvedőinek állít emléket a Szolyvai Emlékpark. Az Emlékparkot 1994. november 27-én avatták fel, azóta többször bővült. Az Emlékparkban ma emlékoszlop, katonai kereszt, kopjafák tisztelegnek az áldozatok emlékére. A több mint 12 ezer nevet tartalmazó fekete márványtáblákat 2004-ben helyezték el. A Szolyvai Emlékpark az áldozatok emlékét óvja és megbékélésre int. Ősi törvény, hogy a holtak nyugalmát nem bolygatjuk. Az utóbbi években azonban az ősi elv sajnos csorbulni látszik. Az utóbbi évek során az áldozatok emlékét többször is meggyalázták. Ismeretlen elkövetők rongálták meg a Szolyvai Emlékpark sztéléit, kihelyezett többnyelvű információs anyagait. A helyi rendvédelmi szerveknek eddig nem sikerült előállítani az elkövetőket.

A Szolyvai Emlékpark Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány, hogy elejét vegye a további atrocitásoknak, korszerű videó megfigyelő és riasztó rendszert tervez kiépíteni az Emlékpark területén. A rendszer teljes költségvetése 1 500 000 forint. A Kárpátaljai Szövetség elnöksége üdvözli és támogatni kívánja a nemes és szükséges kezdeményezést. Ennek érdekében széleskörű adománygyűjtést kezdeményezünk a Szolyvai Emlékpark Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány javára, hogy a tervezett biztonsági rendszer mihamarabb kiépülhessen.

Kérjük tisztelt tagtársainkat, barátainkat és mindenkit, akinek fontos a elhurcoltak emléke adományaikkal segítsék ügyünk véghezvitelét!

Az adományokat banki átutalással a Kárpátaljai Szövetség MagNet banknál vezetett 16200106-11602895 számú számlájára küldhetik, vagy készpénzben személyesen, átvételi elismervény ellenében a Kárpátaljai Szövetség székhelyén (1068. Bp. Városligeti fasor 44.) adhatják át.

Köszönettel,

A Kárpátaljai Szövetség elnöksége nevében,

Benza György, elnök

Támogassuk együtt a Szolyvai Emlékparkot!” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s