Antal Péter-ösztöndíjasok – Kapincu László

„Rengeteg élményben részesültem ösztöndíjasként, azonban a leginkább maradandó élményeket és a legjobb tapasztalatokat az „Evde Sanat Var” elnevezésű nemzetközi zongorafesztiválon szereztem, amelyen egy képzésnek köszönhetően vehettem részt. A fesztiválról különdíjasként távoztam, amely számomra nagyon nagy megtiszteltetés volt.” – interjú az Antal Péter ösztöndíjas Kapincu Lászlóval.

A Kárpátaljai Szövetség Antal Péter Ösztöndíj néven tehetséggondozó ösztöndíjprogramot hirdetett a kárpátaljai származású fiatal művészjelöltek, szépírók és teológusok számára, akik a világ bármely országában iskolai rendszerű, nappali tagozatos első szakképzettség megszerzésére irányuló képzésben, művészeti szakirányon kezdték meg vagy folytatják tanulmányaikat. Jelen interjúsorozatban a nyertes ösztöndíjasokat kérdezzük, gyerekkorukról, pályájukról és az ösztöndíjas időszakukról.

Mesélj, kérlek a gyerekkorodról! Hol születtél? Hol nőttél fel?

2004. június 10-én születtem, a Nagyszőlősi járási Tiszaújehelyben. Gyermekkoromat is ebben a kis községben töltöttem.

Hogyan kerültél a zenei pályára?

Már gyerekkorom óta nagyon vonzott a zene, mint az önkifejezés egyik legszebb eszköze, így 2011 szeptemberében elkezdtem tanulmányaimat a Tiszaújhelyi Művészeti Iskolában.

Jelenleg hol tanulsz? Hol tervezel továbbtanulni?

Jelenleg az Ungvári Zádor Dezső Zeneművészeti Szakközépiskolában tanulok. Mindenképp ilyen irányban szeretném a további tanulmányaimat is folytatni, az azonban egyelőre még kérdés, hogy hol. Terveim között van a Lembergi Zeneakadémia, azonban azt is el tudom képzelni, hogy egy magyarországi egyetemen tanuljak és fejlődjek tovább.

Mi jelenti számodra a pályádon a legnagyobb kihívást?

Tanulmányaim során rengeteg kihívással találkoztam, azonban a legnagyobbként mégis a jazzt emelném ki.

Miért éppen a jazz jelenti a legnagyobb kihívást?

Mindig kihívásként tekintek arra, amiben még nem vagyok elég jó. Jelenleg a jazz műfaj a gyengém. Érzem, hogy képes vagyok sokkal nagyobb szinteket is elérni ebben a műfajban, azonban ahhoz még sokat kell fejlődnöm.

Miért pályáztad meg és honnan hallottál az Antal Péter Ösztöndíjról?

Az ösztöndíjról egy nagyon kedves és segítőkész tanáromtól hallottam. Ő buzdított arra, hogy pályázzak.

Mi a legfőbb célkitűzésed az ösztöndíjas időszakod alatt és eddig mit sikerült megvalósítanod belőle?

Főbb célom ösztöndíjasként elsősorban az, hogy tovább fejlődjek szakmailag. A különféle képzések ezt lehetővé teszik, így azokat az ösztöndíj által elnyert összegből finanszírozom. Emellett vannak különféle kiadásaim az utazásra, kollégiumra, étkezésre. Ezekben is nagy segítséget nyújt az ösztöndíj. A versenyek, amelyeken mindmáig előszeretettel veszek részt, sajnos a koronavírus-járvány miatt még egy ideig valószínűleg nem kerülnek megrendezésre.

Milyen versenyeken szoktál részt venni és milyen eredménnyel?

Többnyire zongoraversenyeken, online tehetségkutatókon, valamint nemzetközi és megyei versenyeken vettem részt eddig. Ezekről a megmérettetésekről általában I-IV. fokozatú oklevelekkel, de előfordult az is, hogy különdíjjal távoztam.

Mi volt a legjobb élményed, amit az ösztöndíjnak köszönhetsz?

Rengeteg élményben részesültem ösztöndíjasként, azonban a leginkább maradandó élményeket és a legjobb tapasztalatokat az „Evde Sanat Var” elnevezésű nemzetközi zongorafesztiválon szereztem, amelyen egy képzésnek köszönhetően vehettem részt. A fesztiválról különdíjasként távoztam, amely számomra nagyon nagy megtiszteltetés volt.

Lettek új céljaid? Tervezed még, hogy pályázol további ösztöndíjra?

Amennyiben változnak a jelenlegi járványügyi intézkedések, szeretnék részt venni Bulgáriában egy nemzetközi zenei versenyen, hogy még több tapasztalatot szerezhessek és megismerjem társaimat az esemény keretein belül. További céljaim közé tartozik a folyamatos fejlődés és a versenyek, ennek értelmében pedig sokat segítene, ha továbbra is lenne lehetőségem támogatást kapni.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s