Antal Péter-ösztöndíjasok – Hájas István

„A legnagyobb kihívás szerintem a közösségépítés.” – interjú az Antal Péter ösztöndíjas Hájas Istvánnal.

A Kárpátaljai Szövetség Antal Péter Ösztöndíj néven tehetséggondozó ösztöndíjprogramot hirdetett a kárpátaljai származású fiatal művészjelöltek, szépírók és teológusok számára, akik a világ bármely országában iskolai rendszerű, nappali tagozatos első szakképzettség megszerzésére irányuló képzésben, művészeti szakirányon kezdték meg vagy folytatják tanulmányaikat. Jelen interjúsorozatban a nyertes ösztöndíjasokat kérdezzük, gyerekkorukról, pályájukról és az ösztöndíjas időszakukról.

Mesélj, kérlek a gyerekkorodról! Hol születtél? Hol nőttél fel?

Kárpátalján születtem, Nagyszőlősön. Többször is költöztünk, ezért a gyerekkoromat Bátyúban és Nagyberegen töltöttem. Végül Bátyúban telepedtünk le és szüleim a mai napig is ott élnek.

Hogyan kerültél teológiai pályára?

A Nagyberegi Református Líceumban érettségiztem és onnan mentem továbbtanulni Beregszászba, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolára, ahol informatikát és matematikát tanultam. Nagyon szerettem ott lenni, de éreztem, hogy nem vagyok a helyemen, így 2 év után jelentkeztem Debrecenbe teológiára.

Mi jelenti számodra a pályádon a legnagyobb kihívást?

A legnagyobb kihívás szerintem a közösségépítés.

Miért nehéz ma közösséget építeni?

Egyrészt, mert nekem ez egy új terület, nem kellett előtte sehol közösséget építenem. Másrészt kicsit úgy érzem, hogy a mai fiatalok kezdik megszokni az egyedüllétet. Nehezebb elérni, hogy letegyék a telefonjukat és a közösségre, a környezetükre figyeljenek.

Miért pályáztad meg és honnan hallottál az Antal Péter Ösztöndíjról?

Az ösztöndíjról a teológia szakon értesültem, és mert szeretek új dolgokat tanulni, ezért úgy gondoltam, hogy kipróbálok valami újat.

Milyen új dolgot próbálsz elsajátítani?

Jelenleg két dolog van, amit hobbiként szeretek és egyúttal tudok segíteni is vele a lelkészi szolgálatomon belül. Az egyik a könyvkötés, a másik pedig a honlapszerkesztés. A könyvkötést egy szakembertől tanulom, aki heti több alkalommal is fogad. A honlapszerkesztést pedig egy tanfolyam keretein belül végeztem el.

Mi a legfőbb célkitűzésed az ösztöndíjas időszakod alatt és eddig mit sikerült megvalósítanod belőle?

A legfőbb célkitűzésem, hogy a rendelkezésre álló idő alatt a legtöbb dolgot tudjam megtanulni a mestertől, ami elegendő ahhoz, hogy utána egyedül is tudjam folytatni. Így egy év alatt sikerült elsajátítanom a könyvkötés alapjait.

Mi volt a legjobb élményed, amit az ösztöndíjnak köszönhetsz?

Olyan embereket ismerhettem meg, akik életem részei lesznek az ösztöndíj letelte után is.

Lettek új céljaid? Tervezed még, hogy pályázol további ösztöndíjra?

A jelenlegi mesteremtől tanulni jó dolog, de szeretnék más mestereket is meglátogatni, akik máshogy tanulták és mutathatnak nekem új módszereket, amiket én is fel tudok majd használni.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s