Kárpátaljai könyvek a 91. Ünnepi Könyvhéten

Szeptember 17. és 20. között, a koronavírus miatt rendhagyó módon jórészt az online térben kerül megrendezésre a 91. Ünnepi Könyvhét, a magyar nyelvű könyvek legnagyobb éves seregszemléje. A könyvhét prospektusában kárpátaljai köteteket is találhatunk. A könyvhét rendszeres résztvevőjének számító ungvári Intermix Kiadó négy kötettel van jelen a katalógusban.

Photo by Pixabay on Pexels.com

A prospektusban szerepel Kótyuk Erzsébet néprajzkutató Ha ad az Isten bajt, ad ahhoz erőt is… Népi orvosló hagyományok és hiedelmek az Ung-vidéki magyar falvakban c. kötete, amely a kárpátaljai Ungi-sík magyar falvaiban folytatott több évtizedig tartó folklór gyűjtés anyagának egy szeletét dolgozza fel. A tanulmánykötet bőséggel idéz eredeti közléseket, „egyéni sorsokkal, a gyógyító személyiségekkel és a különböző hiedelmekkel kapcsolatos értékes adatokat.”

A beregszászi születésű orvosként és prózaíróként ismert 80 éves Szöllősy Tibor Álmait az ember… Tollal mentett tanulságos történetek című kötetével is találkozhatunk a katalógusban. A 2020 januárjában, a Magyar Kultúra Napján az Együtt folyóirat Nívódíjával kitüntetett szerző „újabb kötete témáinak to­vábbra is termékeny talaja a szülő­föld, kesernyés humorral, borzon­gató drámai hitelességgel írja kisprózáit.”

Marcsák Gergely Gérecz Attila-díjas szerző irodalomtörténettel foglalkozó konferenciákon elhangzott előadások szövegeit, szakfolyóiratokban megjelent cikkeit és recenzióit gyűjtötte egybe Súlyos hagyomány címmel. A kötetbe foglalt írások azt a kérdést járják körül, hogyan határozza meg a múlt a jelent, hogyan képződik a hagyomány, és miként hat a kortárs irodalomra. Kérdésünkre a szerző elmondta, jelenleg a versírásra koncentrál, így a közeljövőben egy új verseskötettel és egy gyerekverseket tartalmazó könyvvel szeretne jelentkezni. Hozzátette, jelenlegi kötetével saját maga felé is adósságot törlesztett, hiszen Budapesten megjelent szépirodalmi kötetei után végre Kárpátalján publikálta írásait. A kötet kapcsolódik a szerző doktori tanulmányaihoz is, amely során Vári Fábián László munkásságát vizsgálja, a neves kárpátaljai költővel négy tanulmány is foglalkozik a kötetben.

Az Intermix Kiadó negyedik kötete, amely szerepel a prospektusban dr. Dupka György A kárpátaljai magyarság, németség elhallgatott tragédiája, 1944–1946 c. kétnyelvű kötete, amely a szerző malenkij robottal kapcsolatos kutatásait foglalja össze, immáron a magyar mellett angol nyelven is. A monográfia első sorban azon magyar, német és más nemzetiségű embereknek állít emléket, akiket a GUPVI és GULÁG táborokba hurcoltak el és ott életüket vesztették. A tényfeltáró, elemző, összefoglaló monográfia közel 30 éves kutatómunka eredménye, amely az 1944–1946 közötti, a történelemírásban is fehér foltnak számító korszakot tárgyalja. Megírásának elsődleges célja, hogy tudományos alapossággal feltárja és bemutassa a kollektív bűnösség elvének alkalmazását a kárpátaljai magyarokkal és németekkel szemben. A monográfia másik célja pedig, hogy bemutassa, miként zajlott az NKVD, a hozzátartozó SZMERS és más szovjet bűntető egységeknek a katonaköteles magyar és német férfiak, majd a jóvátételi munkára mozgósított német nők és férfiak begyűjtésére, internálására, deportálására, munkatáborokba szállítására irányuló tisztogató hadművelete.

A 91. Ünnepi Könyvhét prospektusa és programjai a ide kattintva érhetőek el.  

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s