Támogatásunkkal készült! – Kisebbségben Kárpátalján

Hajduk Márta forgatókönyvíró és rendező a Kárpátaljai tragédia után az idén újabb filmmel jelentkezett a Kisebbségben Kárpátalján címmel.

Márta ugyan Magyarországon született, de a Magyar Televíziónál végzett munkája során, annak határon túli szerkesztőségében napi kapcsolatba került külhonban élő honfitársaival.

Számos kárpátaljai forgatása során szerzett tapasztalatait nyugdíjba vonulása után a fentebb említett dokumentumfilmekben, forgatókönyvíróként és rendezőként kamatoztatta.

Hajduk Márta rendező, forgatókönyvíró

A szerző alkotását következőképpen ajánlja:

„Kiássuk a múltat, hogy megértsük a jelent.

Kisebbségben sem kell élni Kárpátalján ahhoz, hogy lássuk az erőszakos ukránosítás hatását, amely évszázadok óta együtt élő, sok nemzetiségű közösségeket próbál a jövő bizonytalanságával és minimális létfeltételekkel félelemben tartani.”

A kortörténeti dokumentumfilm az okokat keresi: honnan ered az ukrán nacionalizmus és sovinizmus gyökere. Miért is tehetik mind ezt meg a 21. században is?

Mitől vált a magyarság ellenséggé és miért nem tekintik államépítőnek a történelem által kijelölt hazájában?

A film története szerint annak forgatására emlékezik vissza 2050-ben az egykori oknyomozó riporter, akinek szerepét Kubik Anna Kossuth-díjas színművésznő vállalta.

Az alkotók az európai döntéshozóknak ajánlják a filmet, akik belügynek tekintik a kissebségek ügyeit; a Kárpátalján élőknek, akik megkezdték népvándorlásukat nyugat felé; a Kárpát-medencében élő magyaroknak, hogy megértsék, mi áll az újabb kárpátaljai tragédia hátterében.

A film bemutatója a Kárpátaljai Szövetség szeptemberi balatonföldvári találkozóján volt, ahol a közönség nagy tetszéssel fogadta.

A Kisebbségben Kárpátalján c. film bemutatójára a Kárpátaljai Szövetség balatonföldvári találkozóján került sor

Köszönjük és gratulálunk Hajduk Mártának újabb fontos és elgondolkodtató alkotásához!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s