Megnyitotta kapuit a Munkácsy Mihály Magyar Ház

A Munkácsy Mihály Magyar Háznak Munkács központjában, egy gyönyörűen felújított, az Osztrák-Magyar Monarchia idejében épült szecessziós történelmi épület ad otthont, amely a magyar kultúrát és a helyi magyarság rendezvényeit hivatott befogadni. Az épület tehát büszkén viseli ezentúl Munkácsy Mihály nevét. A nagyterem falain a világhírű festőművész képeinek reprodukciói láthatóak.

Nincs elérhető leírás.
Fotó: Nemes János, MTI

A megnyitón beszédet mondott Baloga Andrij, Munkács polgármestere, aki a felszólalásában üdvözölte Gulyás Gergelyt és delegációját, majd Seketa András kormányzóhelyettes a megyei tanács nevében köszöntötte az egybegyűlteket. Gratulált a munkácsi magyar közösségnek, hogy ilyen szép épülettel gazdagodtak. Köszönetet mondott mindenkinek, aki közreműködött a ház felújításában.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter is köszönetet mondott mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy az épület újjászülessen, külön kiemelve Grezsa István miniszteri biztos szerepét. Megköszönte a város vezetőségének, hogy a városban békében, egymást elfogadva élhetnek a különböző nemzetiségű polgárok.

Grezsa István videóüzenetben szólhat a közönséghez. Azt kívánta az egybegyűlteknek, hogy a város szülöttjéről elnevezett Munkácsy Mihály Magyar Házban munkácsi magyarok és munkácsi ukránok egyaránt otthonra találjanak.

Gulácsy Géza, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnökeként, emellett a munkácsi magyarok nevében is szólt. Hangsúlyozta: a magyar ház bizonyítéka annak, hogy az anyaország felelősséget vállal a külhoni magyarokért, ezzel lehetőséget adva az itt élőknek a kultúrájuk megőrzésére. 

A történelmi egyházak képviselői Isten áldását kérték a házra és annak minden rendezvényére.

A felszólalások után Hánka Tibor, a felújítási munkálatokat elvégző vállalkozó jelképesen átadta az épület kulcsát Tarpai Józsefnek, a Záhid Finance Groupe Kft. vezetőjének és a magyar ház igazgatójának.

A megnyitó színvonalát számos kulturális programpont is színesítette: Tarpai Viktória színművésznő Babits Mihály szavait idézve szólt az egybegyűltekhez, a megható mondatok után következett a YES duó produkciója, Vivaldi Vihar című művét adták elő hegedűn és harmonikán. Valamint a Kárpátalja néptáncegyüttes műsora színesítette a délutánt a Sodró együttes kíséretében. A résztvevőket a rendezvény végén álló fogadás várta az épület udvarán.

A Munkácsy Mihály Magyar Ház tehát elkészült és sok szeretettel vár minden kedves érdeklődőt!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s