Doctorandus-est az összetartozás jegyében

A karanténkorlátozások enyhítése következtében egyre több rendezvény kerül megszervezésre és végre offline is lehetőségünk nyílik találkozni. Ezt kihasználva a Momentum Doctorandus szervezet a nemzeti összetartás napjára időzítve Doctorandus-estet szervezett. A programnak a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színházban lévő Fedák Sári Kulturális Központ adott otthont.

Az alábbiakban a Varga Brigitta, a Kárpáti Igaz Szó helyszíni tudósítójának beszámolója, és a Momentum Doctorandus új elnökével, Fazekas Andreával készült interjúja olvasható.

A rendezvényt Fazekas Andrea, a szervezet újonnan megválasztott elnöke nyitotta meg. Elmondta, rendkívül nagy öröm számukra, hogy már nem csupán az online térben láthatják egymást viszont, hanem személyesen is alkalom adódik egy kellemes este eltöltésére barátaik, diáktársaik körében. Ezután a szervezet nevében megköszönte a korábbi elnök, Kosztur András három éven át tartó áldozatos munkáját és tiszteletbeli elnökké avatta.

Sin Edina, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház Jótékonysági Alapítvány elnöke ismertette a központ létrejöttének körülményeit és a közeljövőben megvalósuló programokat, melyeket a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezettel közösen szerveznek meg. Kiemelte, hogy Fedák Sári előadói tehetsége és személyi kultusza vitathatatlan.

A központban Szűcs Nelli személyes gyűjteményéből származó képekkel és Zsazsa előadásai során viselt jelmezekkel próbálnak ízelítőt adni az oda látogatóknak a művésznő életútjáról.

Az est további részében a szórakozás és a játék kapta a főszerepet. Csapatokba szerveződve kezdetét vette az általános műveltségi kérdéseket tartalmazó vetélkedő. A kvízjátékot Bence Norbert, a Momentum Doctorandus alelnöke állította össze és mutatta be a résztvevőknek. Mindeközben a versenyzőknek lehetősége nyílt a centrumban található szabadulószobát is kipróbálni, ahonnan izgalmas és az elmét alaposan átmozgató rejtvények megoldásával kellett kijutniuk a fiataloknak.

Az esemény Magyarország Innovációs és Technológiai Minisztériumának támogatásával valósult meg.

Fazekas Andrea lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a tíz évvel ezelőtt megalakult szervezet célja a kezdetektől az, hogy összefogja a világ különböző részein tevékenykedő kárpátaljai magyar doktoranduszokat és fiatal kutatókat.

‒ A szervezet alapítói felismerték, hogy szükség lenne egy olyan rendezvényre, mely által időről időre összehozhatják a Kárpát-medencében szétszóródott fiatalokat ‒ kezdi a beszélgetést az elnök. ‒ A Doctorandus-estek alkalmával a kutatók perezentálhatják tudományos tevékenységüket, melyet aztán a jelenlévők közösen megvitatnak.

Az utóbbi egy évben a pandémia miatt kizárólag az online térben tudtuk ezeket az eseteket megvalósítani. Már nagyon vártuk, hogy változzon a helyzet. Amikor lehetőségünk nyílt hosszú idő után találkozni, elhatároztuk, hogy Doctorandus-estet szervezünk, de a korábbi alkalmaktól eltérően most egy kicsit szabadabb és könnyedebb formában. Olyan sokat beszéltünk mostanában a tudományról, ezért a mai eseményen inkább a kikapcsolódás és a szórakozás kapta a főszerepet.

A pandémia alatt egy kicsit mindenki ellustult, hogyan próbáljátok őket aktivizálni akár a tudományos, akár a közéleti tevékenységre?

Például a mai esttel, ugyanis szép számban összegyűltünk és nemcsak doktoranduszok, hanem egyetemisták és főiskolások is szívesen jöttek a kvízestre. Észrevettük online rendezvényeink során, hogy néha talán könnyebb odaülni a számítógép elé, de ez nem igényel nagy aktivitást, és emiatt sokkal passzívabb a jelenlétük és érdeklődésük. Mi az elnökséggel igyekszünk lehetőségeinkhez mérten mindent megtenni, és reméljük, be tudjuk őket vonzani rendezvényeinkre.

A Doctorandus-esteken kívül nyári egyetemmel készülünk a Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetségével közös szervezésben. A rendezvény hibrid formában augusztus 25-28. között kerül megrendezésre Tiszapéterfalván. Tudatában vagyunk azzal, hogy a járványügyi helyzet nem teszi lehetővé mindenki számára a részvételt, különösen, hogy mi is csak korlátozott számban tudjuk fogadni a jelentkezőket. Éppen ezért szeretnénk biztosítani az érdeklődőket, hogy a nyári egyetem programjai online is követhetőek lesznek. Aki elektronikusan regisztrál az eseményre és jelzi számunkra, hogy nem tud személyesen jelen lenni, az az előadásokat virtuálisan is meg tudja majd tekinteni. Az előadók között is lesz olyan, aki nem tud majd Kárpátaljára utazni, ezért felszólalása online lesz közvetítve a közönség felé.

Nemrég megjelent a Kutatás a Föld körül. Kárpátaljai fiatal magyar kutatók a nagyvilágban című kötetünk, melyben azt próbáltuk bemutatni, hogy fiataljaink mennyire tehetségesek és milyen messzire tudnak eljutni a világban. Jelenleg pedig éppen zajlik a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája Tehetségmentor Programjának keretei között szervezett Academic English angol nyelvi képzésünk, amellyel a kárpátaljai magyar fiatalok szakmai fejlődését kívánjuk támogatni. A kurzus olyan diákoknak szól, akik a tudományos publikálás szempontjából szeretnék fejleszteni angol nyelvtudásukat. A tanfolyam április 23-án vette kezdetét és június 26-ig tart.

Mindemellett egész éves elfoglaltság számunkra a Felvételi tájékoztató szerkesztése. Utóbbi 2013 óta minden éven kiadásra kerül az érettségi előtt álló magyar diákok számára. Színes ábrákkal és hasznos információkkal próbáljuk eligazítani őket a pályaválasztás világában. Mi nemcsak egy egyetem vagy szak mellett kampányolunk, hanem a továbbtanulás mellett. Idén a karanténkorlátozások miatt nem volt lehetőségünk személyesen ellátogatni az oktatási intézményekbe és átadni a tanulóknak a tájékoztatót, ezért eldöntöttük, hogy az ezentúl nemcsak kiadvány formájában fog megjelenni. Létrehoztunk egy weboldalt, ahol napról napra mindig a legfrissebb hírekkel próbálunk szolgálni az érettségiző diákoknak. A következő felvételi időszakban már nem kell megvárni a kötet megjelenését, hanem a felvételizz.com weboldalunkon nyomon követhető lesz minden fontos tudnivaló.

Hosszú ideje a szervezet tagja vagy, viszont nem ez a főállásod…

Főállásban az oktatási hivatalban dolgozom egy európai uniós projekt keretében, ahol főleg a felsőoktatási témájú rendezvényekkel foglalkozom, de pedagógus továbbképzéseket is szervezünk. A Momentum Doctorandus szervezetnek lényegében a kezdetektől, kilenc éve vagyok tagja, 2018-tól pedig alelnöke. Igaz, nagyon hosszú ideje tevékenykedem ebben a közösségben, de ezt nem lehet megunni, nem lehet belefáradni. Olyan nagy közösségteremtő ereje van. Ha egyszer valaki belekóstolt abba, hogy milyen egy szervezetben részt venni és programokat szervezni, akkor utána nehezen adja ki a kezéből. Ráadásul ez egy kicsit olyan, ami hazaköt.

Forrás: KISZó

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s