Megalakult a Scientia Denique szerkesztőbizottsága – interjú

2021. április 21-én megalakult a Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetségének (KMDFKSZ) gondozásában és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával kiadott Scientia Denique (SD) tudományos folyóirat szerkesztőbizottsága és tanácsadói csapata. A szerkesztők jelenleg is várják a friss tanulmányokat, amelyeket július 31-ig küldhetnek be a publikálni vágyó fiatal kutatók. A szerkesztőbizottság hivatalos megalakulása és az új szám meghirdetése kapcsán kérdeztük a szerkesztőbizottság elnökét, Turányi Tatjánát, aki alapítása óta kiemelt szerepet vállalt a kötet körüli munkálatokban.

Mi motiválta tíz évvel ezelőtt a kötet megalapítását?

Annak idején, 2009–2010-ben, a KMDFKSZ-nek már volt kiadói tapasztalata, hiszen a szövetség által évente megrendezett Tudományos Diákköri Konferencia anyagait egy gyűjteményben megjelentettük a rendezvény után. Szerettük volna tovább bővíteni tudományos „portfóliónkat”, illetve láttuk az igényt is erre, hiszen a kárpátaljai magyar hallgatóknak akkoriban viszonylag kevés lehetősége volt publikálni. Továbbá feltűnt, hogy több olyan hallgató is van, aki még csak a kutatói pályája elején jár és nem biztos, hogy rendelkezik a szükséges tapasztalattal, hogy egy kari vagy intézményi kiadvány színvonalán írja meg tanulmányát. Így arra gondoltunk, hogy megpróbálkozunk egy olyan tudományos folyóiratnak az elindításával, amely többek között a fiatal-fiatal kutatóknak is megjelenési lehetőséget biztosít.

Turányi Tatjána

Tíz év alatt nyilván sok minden változott, illetve a szerkesztők is számos új tapasztalatot szerezhettek. Hogyan hatott ez a kötetre, miben változott az elmúlt 10 évben az SD?

Most, így visszanézve az eddig megtett utat és a megjelentetett számokat, természetesen rengeteg változás tűnik fel, amit külső szemmel nem is feltétlenül észlel az Olvasó. Az első legnagyobb váltás talán az volt, amikor az évente két számmal való megjelenést a VI. évfolyamtól évi egy megjelenésre módosítottuk. Ez több időt adott a szerzőknek is a tanulmányok gondosabb megírására, illetve ezzel számunkra is gördülékenyebbé vált a szerkesztés folyamata. A következő igazán nagy változást a melléklendő lektori vélemények elhagyása jelentette. Azt tapasztaltuk ugyanis, hogy a minőség rovására megy, ha a hallgatók saját maguk „hoznak” lektort. Így elkezdtük kialakítani a ma is kiadványunk egyik esszenciáját adó szakmai lektori együttműködési hálózatot az SD berkein belül. Tehát a tanulmányok ezentúl nemcsak nyelvi lektoráláson, általános szerkesztésen és szakmai véleményezésen estek át, hanem a szakmai lektor és a szerző egy többhónapos közös munka útján javították az esetleges hibákat, tökéletesítették a tanulmányt. Ezt a „jó szokásunkat” azóta is ápoljuk, hiszen a visszajelzések alapján sokat segít a fiatal kutatóknak ez a fajta szakmai útmutatás. És persze, ami már külső szemmel is azonnal látható: jelentősen változott a kötet megjelenése. Az elején még mi magunk állítottuk össze a borítótervet. Annak idején a képszerkesztő és kiadványszerkesztő programok még nem igazán voltak elérhetőek széleskörűen, így a magunk korlátozott grafikai tudásával oldottuk meg. Aztán 4 évvel ezelőtt be kellett látnom, hogy arculatfejlesztésre mindenképp szükség van. Felkértem egy profi grafikust, hogy tervezzük meg a logót és a borítót, és azt hiszem, jó döntés volt: az SD ma már ránézésre is tükrözi a tudományos tartalmat, de a fiatalos dinamizmust is. 2 évvel ezelőtt pedig, 2019-ben mérlegelnünk kellett a dolgokat, hiszen a kiadványra továbbra is volt igény, de mivel sajnos, egyre kevesebb a magyar ajkú hallgató, kevesebb publikálandó tanulmányt is kaptunk. Arra jutottunk, hogy szélesebb körben is ismertté kell tennünk az SD-t, hogy több anyaországi és más határon túli régióból származó fiatal magyar kutató is szívesen küldje be írását hozzánk. Ehhez azonban szervezettebb és stabilabb háttérre és csapatmunkára volt szükség. Így a 2020-as évet publikálás szempontjából kihagytuk, de helyette felépítettük a szerkesztőségi és tanácsadói csapatot. Jobban mondva, hivatalossá tettük. Hiszen a jelenlegi szerkesztőségi tagok mindig is jelen voltak a kiadvány életében akár társszerkesztőként vagy épp szakmai lektorként. Emellett az SD felkerült a tömegtájékoztatási eszközök és kiadványok ukrajnai rendszerébe, és a KMDFKSZ Alapszabályában is külön passzust kapott, ha úgy tetszik, egy önálóbb entitássá lépett elő.

Mire számíthatnak azok, akik elküldik nektek a tanulmányaitokat, hogyan zajlik a publikáció folyamata?

Sok megjegyzésre. Elsősorban. A beküldést követő 1-2 hétben először is egy általános szerkesztői ellenőrzésen esik át az írás. Ilyenkor átolvasom a beküldött tanulmányt, javítom a nyelvtani, stilisztikai hibákat, jelzem az általános meglátásaimat. Majd szakmai lektort keresünk a tanulmányhoz: egy olyan doktoranduszt vagy fokozattal rendelkező tudóst, aki az adott témában jártas. Ő is átnézi az írást és 2 héten belül jelzi felénk, hogy publikálható lesz-e vagy sem? Amennyiben elutasításra kerül a tanulmány, akkor is megfogalmazzuk tanácsainkat, észrevételeinket, hogy ezzel is segítsük a szerzőt. Amennyiben úgy találjuk, hogy néhány javítást követően megjelentethető az írás, akkor szintén megküldjük a szerzőnek a javaslatainkat/kérdéseinket és egy hónapos határidőt adva a módosításokra várjuk vissza a cikket. Egy-két ilyen „kör” után általában már publikálható a tanulmány. A tördelést követően még egyszer kiküldjük a szerzőnek jóváhagyásra, majd miután minden szerzőtől megkaptuk a jóváhagyást, nyomdába kerül az anyag és 2 héten belül általában már kézben tarthatjuk a friss számot. Az újabb szám meghirdetésétől annak megjelenéséig általában 1 év telik el.

Csak kárpátaljai magyar fiatalok tanulmányait várjátok?

Ahogy fentebb is említettem, a legutóbbi változtatások többek között annak érdekében is születtek, hogy ne csak kárpátaljai magyar kutatókat szólítsunk meg. Örömmel várjuk a fiatal magyar kutatók írásait az egész Kárpát-medencéből, és azon túlról is.

Mit tanácsolnál a folyóirat leendő szerzőinek, mire figyeljenek elsősorban?

A Publikációs Kritériumokra. Egy elég részletes útmutatóval próbáljuk egyszerűbbé tenni szerzőink dolgát, amelyben sok tippet is adunk a strukturális és tartalmi szempontokat illetően, továbbá a hivatkozásokkal kapcsolatban is tisztább képet kaphatnak. Javasolnám még, hogy beküldés előtt küldjék el átolvasásra egy szakembernek vagy szaktársuknak, barátjuknak, hiszen a „friss” szemek jobban észreveszik az elírásokat, hibákat, tanácsot adhatnak, ha esetleg valami nem érthető az olvasó szempontjából. További kérdések esetén pedig szívesen állunk rendelkezésre az elérhetőségeinken.

Kik a szakmai lektorok?

Az évek során egy viszonylag kiterjedt lektori hálózatot sikerült kialakítanunk. Alapvetően a Momentum Doctorandus, illetve a Doktoranduszok Országos Szövetségének egyes osztályainak tagjai azok, akik a tanulmányokkal foglalkoznak. De nagyon sokszor előfordul, hogy ezen szervezeteken kívül kell szakmai lektort találnunk. Azonban a szervezeti háttér nagyban segít, hiszen arra vonatkozólag is a tagoktól kapunk javaslatokat, hogy kit érdemes megkeresni az adott tanulmánnyal.

Az új szám kiadásán túl milyen esetleges jövőbeli tervei vannak az SD-nek?

Több vonalon is tervezünk fejlesztéseket. Következő lépésünk a DOI-azonosítás elindítása lesz. Ennek köszönhetően több adatbázisba is bekerülhet a kötet és a szerzők is „láthatóbbá” válnak az online térben a hivatkozásoknak köszönhetően. Szeretnénk egyre több intézménnyel, tudományos szervezettel felvenni a kapcsolatot és partnerséget kialakítani. Egyre nagyobb hangsúlyt kap a hírközlési tevékenységünk is, hiszen a kiadvány Facebook-oldalán naponta több tudománnyal kapcsolatos hírt, eseményt is megosztunk. Egy hosszabb lépéssel előretekintve pedig: szeretnénk bekerülni Ukrajna tudományos kiadványainak jegyzékébe is. Visszalépve, közelebb a mához: a Momentum Doctorandusszal nemsokára elindítunk egy online beszélgetős műsort, amelyben szakmájukban jeleskedő fiatal kutatókkal beszélgetünk majd a kutatói lét áldásairól és kihívásairól, ezzel is inspirálva a következő generáció azon tagjait, akik esetleg a tudomány berkeiben képzelik el jövőjüket.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s