Kovács Sándor Magyar Örökség-díjas lett

Magyar Tudományos Akadémia (MTA) dísztermében 2021. szeptember 25-én Budapesten ünnepélyes keretek között adták át a Magyar Örökség-díjakat. Az elismeréssel hét kiemelkedő személyiség és intézmény tevékenységét tüntették ki, a díjban pedig szervezetünk elnökségi tagja, az eszenyi születésű Kovács Sándor neves turisztikai szakíró és helytörténeti kutató is részesült.

A díjra először Kovács Sándort 2012-ben a Kárpátaljai Szövetség terjesztette fel, majd 2016-ban – ami írói munkásságának 20. évfordulója volt – Reiner Péter és barátai, végül pedig 2019-ben Pápai Ferenc és barátai ajánlották Magyar Örökség-díjra érdemesnek. A díjátadón Kovács Sándor munkásságát Vári Fábián László Kossuth-díjas kárpátaljai magyar költő, kritikus, etnográfus, műfordító írásban méltatatta. Az ünnepélyes átadón a Kárpátaljai Szövetséget dr. Igyártó Gyöngyi, a szervezet elnökségi tagja képviselte.

Kovács Sándor eddig nem kevesebb mint 14 kisebb kiadványban és monográfiaszerű szakmunkában foglalta össze a Kárpátalja természeti-földrajzi és történelmi-kulturális nevezetességeit. Ehhez az alapos munkához 13 részletes magyar-ukrán és ukrán-magyar névmutatóval ellátott térképet szerkesztett, megírt közel másfél száz szakcikket és tanulmányt, valamint 37 fotókiállítása volt szerte a Kárpát-medencében. Szakértelmével 11 honismereti film elkészítésében vett részt, 2 dokumentumfilmet pedig maga rendezett és forgatott. Tevékenyen vett részt több turisztikai szakmai fórumon és konferencián, melyeken mindegyre Kárpátalja népszerűsítését és gazdasági segítését szorgalmazta.

Ezúton is tisztelettel gratulálunk Kovács Sándornak a nívós Magyar Örökség-díjhoz és további sok sikert kívánunk!

A fotókat dr. Igyártó Gyöngyi készítette.

Az eseménnyel kapcsolatos tudosításokat itt olvashatják:

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s