Kárpáti Magyar Krónika: ez volt januárban, ez lesz februárban

Kárpáti Magyar Krónika

A Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet elektronikus lapja. Kiadja a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége

Lapengedély száma: 3 T Nr. 188

XXVII. (XXIV.) évfolyam, 2. (352.) szám. 2023. február 1.

Ez volt 2023 januárjában

ELISMERÉSEK

* A magyar kultúra napja alkalmából az Anyanyelvápolók Szövetsége okleveleket, a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet (KMMI) díszokleveleket adott át Beregszászon, az Európa–Magyar Házban január 19-én.

Az Anyanyelvápolók Szövetsége részéről oklevélben részesült:

 • nyelvész, docens, az Ungvári Nemzeti Egyetem Ukrán–Magyar Oktatási-Tudományos Intézet Magyar Filológiai Tanszék vezetője;
 • nyelvész, az Ungvári Nemzeti Egyetem Ukrán–Magyar Oktatási-Tudományos Intézet Magyar Filológiai Tanszék docense;
 • történész, az Ungvári Nemzeti Egyetem Ukrán-Magyar Oktatási-Tudományos Intézet Magyar Történelem és Európai Integráció Tanszék vezetője;
 • , a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közösségének alelnöke, kulturális menedzser;
 • , a Beregsomi Könyvtár és a Somi Irodalmárok Emlékmúzeumának vezetője;
 • , a Csapi Városi Könyvtár vezetője.

Az elismeréseket dr. Pomozi Péter nyelvtörténész, író, a Magyarságkutató Intézet Magyar Nyelvtörténeti Kutatóközpont igazgatója, az ELTE BTK docense adta át.

A Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet díszoklevelét vehette át:

 • Matl Péter szobrászművész, a Pro Arte – Munkács civil szervezet elnöke;
 • Szemere Judit, a KMMI programmenedzsere, a Kárpátaljai Hírmondó főszerkesztője;
 • Szabó Tibor, az eszenyi könyvtár igazgatója, a Ritmus néptáncegyüttes vezetője;
 • Dalmay Árpád, a Beregszászért Alapítvány kuratóriumi elnöke;
 • Meskó János, a Sztálini Terror Áldozatai Kárpátaljai Emlékmúzeum vezetője;
 • a nagyszőlősi Révész Imre Galéria (igazgatója: Tóth Márta);
 • a Munkácsy Mihály Magyar Ház (igazgatója: dr. Tarpai József);
 • a Nagydobronyi Zöld Ág Kórus (vezetője: Hidi Erika).

Az okleveleket dr. Zubánics László, a KMMI elnöke és dr. Dupka György, a KMMI igazgatója adta át.

* Gerzsenyi Gabriellának ítélték oda az Együtt folyóirat Nívódíját. A nyertest Vári Fábián László Kossuth- és József Attila-díjas költő, a Magyar Művészeti Akadémia irodalmi tagozatának vezetője, az Együtt szerkesztőbizottságának elnöke méltatta.

* Budapesten a Stefánia Palotában a XXVII. Magyar Kultúra Napja Gálán a Falvak Kultúrájáért Alapítvány szervezésében Kovály Csillát, a Tisza Csillag kórus vezetőjét, a tiszabökényi kultúrház igazgatóját a magyar kultúra lovagjává avatták.

*A Falvak Kultúrájáért Alapítvány – a rendezőtársak nemzetközi közössége nevében – oklevéllel mondott köszönetet a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közösségének, hogy társrendezőként közreműködött a Bereg (határon innen és túl) kultúrája bemutatásában.

* A Csemadok Országos Elnöksége Dupka Györgynek ítélte oda a Fábry Zoltán-díjat. A kitüntetést olyan nem szlovákiai személynek ítélik oda, aki a Kárpát-medence magyarságának összefogásáért tevékenykedik. A díjazottat plakettel és oklevéllel tüntetik ki. A Fábry Zoltán-díjat 2018-tól a magyar kultúra napja felvidéki központi rendezvényének keretén belül adják át. 2023. január 22-én a galántai City Szállodában a magyar kultúra napi megemlékezésen a díjazottat Köteles László, a Csemadok általános alelnöke méltatta, a díjat Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke adta át.

Gratulálunk a díjazottaknak!

FONTOSABB ESEMÉNYEK

* Az ukrán parlament újabb 90 nappal meghosszabbította a hadiállapotot. Emellett a parlament támogatta az általános mozgósítás időtartamának meghosszabbítását is.

2023. január 1. Magyarország Ungvári Főkonzulátusának munkatársai (Bacskai József főkonzul, Kuti László konzul) a magyar társadalmi és kulturális szervezetekkel (Barta József, a KMKSZ alelnöke és Ung-vidéki szervezeteinek képviselői, dr. Spenik Sándor, az UMDSZ UMNT elnöke, Meskó János, az UMDSZ ungvári városi szervezetének képviseletében, dr. Dupka György, a MÉKK elnöke) közösen helyezték el a megemlékezés koszorúit Petőfi Sándor ungvári szobránál a költő születésének 200. évfordulója alkalmából.

* Beregszászon az Arany Páva étterem előtt álló Petőfi-szobornál gyűltek össze tisztelői, hogy adózzanak a költő, a forradalmár, a nemzeti hős emlékének. Szűk körben a költő szobrának talapzatán elhelyezték koszorúikat, majd elénekelték a Himnuszt.

* Badalóban a helyi református templomban tartott ünnepi istentiszteletet követően gyülekezeti közösségben emlékeztek meg Petőfi Sándorról. Tették ezt annak az apropóján, hogy 1847 júliusában, útban Erdődre, menyasszonyához, Szendrey Júliához, Petőfi a református templom tövében tartott pihenőt, aminek emlékére 1938. augusztus 14-én emléktáblát állítottak. Beszédet mondott mások mellett dr. Jakab Lajos helyi családorvos, a KMKSZ Badalói Alapszervezetének elnöke, Gyebnár István, Magyarország Beregszászi Konzulátusának misszióvezetője, Sin József, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke.

* Kijevben a Magyarok Kijevi Egyesületének képviselői (Petneházy Gyula elnök, Magyar Árpád István képzőművész és mások) virágokkal emlékeztek Petőfi Sándor születésnapjára a költőóriás szobránál.

2023. január 1. Meskó János helytörténész, turisztikai szakember vezetésével megtartották Ungváron az első nyilvános városnéző túrát, amelyet stílusosan Petőfi Sándornak szenteltek.

2023. január 2. A Magyarok Kijevi Egyesülete kezdeményezésére Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulója alkalmából Petőfi-tematikus 2023-as kalendárium (háromnyelvű: magyar, angol, ukrán) látott napvilágot. A naptárban a csapi származású, Kijevben élő Magyar Árpád István festő, polihisztor tervezésében és szerkesztésében 12 táblafestmény látható. Ezeket Petőfi költészete (Az alföld, János vitéz, Felhők), a magyar Alföldet megjelenítő verssorok (a képek fölött versidézetek magyarul és ukránul is olvashatók) ihlették. A színes kiadvány megjelenését Magyarország Kijevi Nagykövetsége, Ungvári Főkonzulátusa és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) támogatta.

2023. január 6. Hivatalosan állami használatba került a kijevi Pecserszki Lavra barlangkolostor fő székesegyháza, a Nagyboldogasszony-székesegyház és a refektórium temploma – közölte Olekszandr Tkacsenko ukrán kulturális miniszter a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. A két létesítmény ezidáig is állami tulajdonban, de az ukrán ortodox egyház Moszkvához hű szárnyának használatában volt. Az állami használatbavételről szóló dokumentum aláírási ceremóniáján nem jelent meg Pavlo metropolita, a Lavra Moszkva-barát vezetője. A tavalyi év végén Ukrajna Biztonsági Szolgálata (SZBU) a rendőrséggel és a nemzeti gárdával együtt kémelhárítási műveletet hajtott végre a Moszkva-barát egyházi szárny több kolostorában és templomában, így a kijevi Pecserszki Lavrában is.

2023. január 6. Ungváron a jelenleg az országot védő Fegyir Sándor helytörténész, egyetemi tanár tiszteletére miniszobrot állítottak. A szoborról készült fotót maga Fegyir Sándor professzor tette közzé a Facebook-oldalán.

2023. január 6. A Kárpátaljai Magyar Megyei Drámai Színház évértékelő közleményét ismertette Sin Edina igazgató. „Ez történt 2022-ben! Az elmúlt évben a mindennapjaink a háború árnyékában teltek, visszanézve mégis elmondhatjuk: a rengeteg nehézség és kihívás ellenére számtalan nagyszerű programot, emlékezetes alkalmat, emberi tartásról és baráti kézfogásról tanúskodó pillanatot tudhatunk a magunkénak!

A háború első hónapjaiban 40 embernek nyújtottunk menedéket, s mi is óriási segítséget és támogatást tapasztaltunk meg a magyarországi és külhoni magyar színházak – élükön a budapesti Nemzeti Színházzal – részéről.

Született három új előadásunk. Közel 100 alkalommal állt a társulatunk a nagyérdemű elé régi és új darabokkal összesen több mint 6000 előtt. Négy színvonalas fesztiválra is elvittük előadásainkat.

Folytattuk a korábbi sikeres színházi nevelési programunkat: az óvóhelyen is játszható interaktív meseelőadásunkat 25 alkalommal közel másfélezer gyerek láthatta Kárpátalja-szerte. A Kulisszajárás-On keretében és a színházi szabadulószobai programjainkon 1200 érdeklődő ismerhette meg közelebbről a színház titokzatos világát.

Köszönjük mindenkinek, aki velünk, a beregszászi színházzal tartott az elmúlt esztendőben! 2023-at hasonlóan tartalmas programokkal kívánjuk megtölteni. Tartsanak idén is velünk!” A színházi programokban közreműködött: Vass Magdolna, Domáreckájá Júlia, Varga Orosz Melinda, Orosz Ibolya, Gál Natália, Ferenci Attila, Szabó Imre, Sőtèr István, Szilvási Szilárd, Mónus Dóra Cséke Adrienn Johanna, Heczel Jázmin, Oleg Melnichuk, Béres Ildikó, Ivaskovics Viktor, Polyák Anita, Séra Dani, Jakab Tamás, Fóris Csaba, Fóris Erik, Tarpai Viktória, Varga József, DjuRee Kopinec, Barta Elek, Kelnik Csaba, Nagy István, Rácz József, Rajkó Balázs, Dufla Enikő, Balogh Miklós, Balog Ilona, Nagy Ilona, Kovács Viktória, Csopej Magdolna, Szabó Dezső, Sin Edina. (https://www.facebook.com/profile.php?id=100045701563592)

2023. január 7. Új információk jelentek meg a nők mozgósításáról Ukrajnában. Hanna Maljar, Ukrajna védelmi miniszterhelyettese a nők katonai nyilvántartásba vételéről tájékoztatott a Telegramon. Kiemelte, hogy minden nő, aki jelenleg a fronton tartózkodik, szabad akaratából van ott. Körülbelül 5 ezer nőről van szó. A védelmi miniszterhelyettes elmondta, hogy 2026-ig nem lesz kötelező a nők katonai nyilvántartásba vétele. A nők esetében az egyetlen mozgósítható szakterület az egészségügy lehet, minden más szakma esetében önkéntes a nők mobilizációja.

2023. január 7–8. Kárpátalján a háború árnyékában békésen lezajlott az ortodox karácsony.

2023. január 9. Az Oroszországi Föderáció azt a forgatókönyvet akarja rákényszeríteni Ukrajnára, amely szerint a „koreai változathoz” hasonlóan, rögzítve a jelenlegi állapotot, befagyasztja az ország elleni teljes körű katonai agresszióját, ami az állam megosztását jelentené – közölte Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára az országos hírtelevíziók közös műsorfolyamában, amelyet az RBK–Ukrajina idéz. Mint rámutatott, Ukrajnának most a „koreai változatot” kínálják fel, az úgynevezett „38. szélességi fokot”, amely mentén annak idején Dél- és Észak-Korea felosztása megtörtént.

2023. január 12–14. A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) kilencfős csapattal képviseltette magát a Hungexpon Budapesten a 23. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon.

2023. január 16. Több mint 1200 kárpátaljai diáknak és tanárnak szervezett tábort a Rákóczi Szövetség. A kezdeményezés célja, hogy kárpátaljai felső tagozatos és középiskolás diákoknak és tanáraiknak segítsen kiszakadni a háború sújtotta Ukrajna nehézségekkel teli hétköznapjaiból. A táborok a továbbiakban 5 napos turnusokban zajlanak majd hétfőtől péntekig a Rákóczi Hotel, Tábor és Rendezvényközpontban, ahová időszakonként 200–250 diákot várnak. Minden turnusban egyaránt helyet kapnak kulturális, szórakoztató és sport programok, kirándulással és a korosztálynak szóló előadásokkal, valamint rendhagyó tanórákkal kiegészítve.

2023. január 16. A napokban eltávolították a zászlókat a munkácsi kistérséghez tartozó Fornos és Dercen közintézményeiről, amit a Munkácsi Városi Tanács zászlajával helyettesítettek. A magyarországi fenntartású Munkács Futball Akadémia Dercenben működő épületéről leszerelték a magyar nyelvű táblákat. Menesztették állásából többek között Schink Istvánt, a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola igazgatóját, ahogy a derceni kultúrház is vezető és dolgozók nélkül maradt. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Munkácsi Alapszervezete közleményben reagált Schink István elbocsátására. Mint írták, az igazgató tevékenysége során tiszteletet vívott ki a munkácsi pedagógustársadalom és a polgárok körében, az általa vezetett tanintézmény minden mutatójában jelentősen fejlődött. Úgy vélik, hogy a jelenlegi helyzetben az igazgató menesztése nem szolgálja a magyar iskola zökkenőmentes működését és a nemzetiségek közötti békés együttélést sem.

2023. január 17. Azonnali hatállyal felbontották a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola iskolaigazgatójának 2024-ig szóló munkaszerződését. A hírt az iskola hivatalos oldalán osztották meg. Schink István 17 éve töltötte be az igazgatói posztot. A vezetés a menesztés okát nem indokolta meg. Az iskola elképzelhetőnek tartja, hogy a szerződésbontás a város polgármesterének nyomására történt.

2023. január 18. A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöksége felháborodva értesült Schink István, a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola igazgatójának, a KMPSZ Munkácsi Régiója elnökének igazgatói tisztségből történt, valós indok nélküli felmentéséről.

2023. január 19. A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán tett látogatást Szili Katalin, a határon túli autonómiaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott és Kalmár Ferenc, Magyarország szomszédságpolitikájáért felelős miniszteri biztosa. A vendégek megbeszélést folytattak az intézmény vezetőivel, Orosz Ildikó elnökkel, Csernicskó István rektorral, illetve Barta József KMKSZ-alelnökkel és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) vezetőségi tagjaival. A vendégek látogatásuk során tájékoztatást kaptak többek között a kárpátaljai magyar közösség és a kárpátaljai magyar oktatás helyzetéről.

2023. január 19. A Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett ünnepség előtt a beregszászi Európa–Magyar Házban találkozóra került sor az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) és dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, dr. Kalmár Ferenc miniszteri különmegbízott között, amely során a felek a közelmúltban elfogadott kisebbségi törvénnyel kapcsolatban cseréltek eszmét. Az UMDSZ elkészítette kifogásait és megjegyzéseit a törvénnyel kapcsolatban, amelyet minden érintettnek eljuttatnak.

2023. január 19. A magyar kultúra napja alkalmából programsorozatot tartottak a beregszászi Európa–Magyar Házban a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet (KMMI) és a Magyar értelmiségiek Kárpátaljai Közössége (MÉKK) szervezésében. Matl Péter Ötössével / Po pjaty című II. grafikai sorozat kiállításának megnyitója után az eszenyi Ritmus néptáncegyüttes és a BorzsaVári zenekar fellépése következett. Majd díjak, kitüntetések átadására került sor. A Beregszászi értelmiségi fórumon Zubánics László, a KMMI elnöke felkonferálásában a kárpátaljai magyarság a háború árnyékában témakörben előadást tartott dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, dr. Kalmár Ferenc nagykövet, Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért felelős miniszteri különmegbízott, dr. Pomozi Péter nyelvtörténész, az ELTE BTK docense, Zán Fábián Sándor református püspök, dr. Zékány Krisztina, az UNE UMOTI tanszékvezetője, dr. Tarpai József, a Munkácsy Mihály Magyar Ház igazgatója, dr. Zubánics László, az UMDSZ elnöke, dr. Dupka György, a KMMI igazgatója, a MÉKK elnöke.

Végső konklúzió: nem adjuk fel, szellemi önfegyelemmel tovább küzdünk eddig megszerzett kisebbségi jogaink érvényesítéséért. Fontos az együvé tartozás, az összefogás, a jóhiszemű szövetségekkel való együttműködés stb. A mit csináljunk? kérdés tekintetében újabb kihívásként a vezető értelmiségiekre vár az aktuális cselekvési program megfogalmazása.

A konferencia résztvevőinek nevében Vári Fábián László és dr. Pomozi Péter felavatta a KMMI emlékfalán a nyíregyházi Beregszászért Alapítvány adományát, Széchenyi István emléktábláját. Végezetül Zubánics László és Dupka György megkoszorúzta Kölcsey Ferenc emléktábláját a beregszászi posta épületénél. Délután meghiúsulta koszorúzás Munkács ősi várában, Petőfi Sándor mellszobránál, mivel a vár vezetősége erre nem adott engedélyt.

2023. január 19. Az egész magyar nép nevében a szolidaritásomat fejezem ki a súlyos válságát élő kárpátaljai magyarság iránt – jelentette ki Dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott a beregszászi Európa–Magyar Házban a Beregszászi Értelmiségi Fórum 2023 – A kárpátaljai magyarság a háború árnyékában című konferencián, amely a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet és a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége a magyar kultúra napi programsorozata keretében került megrendezésre.

Az Országgyűlés volt elnöke elismerően szólt mindazokról, akik a nehéz körülmények ellenére is Kárpátalján maradtak és kitartanak. „Mindenkinek köszönet jár ezért a bátorságért” – mondta a politikus. Mint fogalmazott jelenleg az összefogásban rejlik a megmaradás záloga. Rámutatott arra, hogy csak egységben lehet minden harcot megvívni. Hozzátette: kiáll a magyarok ellen irányuló jogszűkítések ellen, ha kell, Brüsszelig viszi a kárpátaljai magyarság ügyét.

Kalmár Ferenc Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért felelős miniszteri biztos előadásában kiemelte, hogy az Ukrajnában dúló háború miatt a kárpátaljai a legveszélyeztetettebb magyar közösség. Szavai szerint az új ukrán nemzeti kisebbségi törvény visszalépést jelent a korábbi jogszabályhoz képest, fő célja pedig a kisebbségi közösségek beépítése a többségi társadalomba. „Ez kollektív jogok biztosítása nélkül azonos az asszimilációval” – mutatott rá a miniszteri biztos.A kisebbségi kérdésnek a háborút követő rendezési folyamat egyik fontos témakörének kell lennie, ellenkező esetben „a nemzeti kisebbségi kérdésnek hosszú időn át nem lesz megoldása” – jelentette ki Kalmár Ferenc.

2023. január 19. Idén első alkalommal tartotta meg a helyi összekötők találkozóját a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE) a beregszászi Pásztor Ferenc Közösségi és Zarándokházban. Az eseményen bemutatták az egyesület megalakulásának tizedik évfordulójára készített Több mint nagycsalád! című könyvet is. Az alkalom elején a történelmi egyházak képviselői – Molnár János római katolikus püspöki helynök, Taracközi Ferenc református lelkipásztor, valamint Marosi István görögkatolikus parochus – Isten áldását kérték a jelenlévőkre és a KMNE munkájára. Köszöntőt mondott Sarkadi Gábor Ferenc beregszászi magyar konzul, Tarpai József, az egyesület elnöke. A beszámoló után Marosi Anita, a Több mint nagycsalád! című kötet szerkesztője bemutatta az egyesület fennállásának első tíz évét összefoglaló kiadványt.

2023. január 19. Öt évre kitiltották a schengeni övezetből Viktor Balogát és feleségét, valamint fiukat, Munkács polgármesterét, Andrij Balogát – írta forrásaira hivatkozva Pavlo Fedak zsurnaliszta. Az újságíró nem tudta kész tényként közölni a kitiltást. Feleleveníti, hogy a Magyarország által előirányozott lépésben nincs semmi meglepő, hisz Balogáék az elmúlt időszakban számos magyarellenes döntést hoztak. A turulmadár munkácsi eltávolítását követően a magyar zászlók, feliratok is eltűntek a munkácsi kistérségből és magyar vezetők elbocsátása is kezdetét vette.

2023. január 21. Az Ukrán Nemzeti Tanács 2022 júliusa és decembere között 114 műholdas, regionális és helyi televíziós társaságot, valamint 193 regionális és helyi rádióállomást vizsgált meg a műsorszórásra vonatkozó jogszabályok betartása tekintetében Ukrajnában. A kutatás eredményét Makszim Onoprijenko, az Ukrán Nemzeti Tanács tagja ismertette. Elmondta, hogy összesen több mint 11 000 órányi adást elemeztek. A felmérés szerint jól halad a televíziók és a rádiók ukránosítása. Kárpátalján a helyi és regionális rádiókban 93%-ban ukrán nyelven sugároztak.

2023. január 21. A Falvak Kultúrájáért Alapítvány (elnök: Nick Ferenc) szervezésében megrendezték a Magyar Kultúra Napja Gálát a budapesti Stefánia palotában – Honvéd Kulturális Központban. A Vidék kincsei kiállítás keretében bemutatásra kerültek a Hungarikum tárába került beregi szőttesesek és hímzések (a beregszászi Profusz Marianna és Mondik Ilona, valamint a kígyósi asszonyok munkái, a KMMI gyűjtése), az Intermix kiadó gondozásában megjelent Kárpátaljai Magyar Könyvek sorozat kiadványait (kárpátaljai alkotók művei). Sor került a kárpátaljai Cifra Banda népzenekar bemutatójára (művészeti vezető: Szilágyi Csaba /Péterfalva/, táncos pár: Kricsfalusi Miklós és lánya, Kricsfalusi Amina /Nagypalád/). Beregi és tiszaháti népdalokat, viski csárdást adtak elő. A Magyar Kultúra Lovagja címek átadásában mások mellett közreműködött Ignácz Mária (Téglás), Emma Nejzsmak (Rahó). Meghívott díszvendégként megtisztelte a rendezvényt dr. Dupka György, a MÉKK elnöke, a KMMI igazgatója is.

2023. január 21. A magyar kultúra napja alkalmából szerveztek népviseleti kiállítást a Munkácsy Mihály Magyar Házban. Az eseményen az érdeklődők a Hagyományok Háza Hálózat ‒ Kárpátalja viseletvarró tanfolyamának vizsgamunkáit, valamint egyéb különleges öltözeteket, a Kárpát-medence magyar viseletkincsének egy-egy gyöngyszemét, illetve a kárpátaljai vidék más nemzetiségeinek viseleteit tekinthették meg az érdeklődők. Köszöntő beszédet mondott Tarpai József, a Munkácsy Mihály Magyar Ház igazgatója, Csizmadia Alexandra ungvári magyar konzul, külgazdasági attasé, Vörös Zsuzsanna, a Hagyományok Háza hálózati referense, Kopriva Attila, a Kárpátok Kultúrájáért és Művészetéért Egyesület elnöke, Pál Katalin, a Hagyományok Háza Hálózat ‒ Kárpátalja vezetője. A kiállítást részletesen Tajti Erzsébet népi iparművész, a Hagyományok Háza szakelőadója mutatta be. Közreműködött az ungvári Csüllő néptáncegyüttes, Csipkés együttes és Pál Lajos népzenész.

2023. január 21. Beregszászt és Kijevet összekötő autópálya építését tervezik Ukrajnában – írta Babják Zoltán, Beregszász polgármestere a Kárpátaljai Megyei Katonai Adminisztráció (OVA) közleményére hivatkozva. Az állami és magán partnerségen alapuló új autópálya megépítésének terve több év kérdése, azonban lehetővé teszi a kárpátaljai közlekedés európai rendszerbe történő integrálását, bővíti képességeit, lendületet ad a gazdaságnak, illetve a régió fejlesztésének – emelte ki a polgármester.

2023. január 21. A magyar kultúra napjának előestéjén mutatta be első stúdiólemezét a BorzsaVári zenekar. A jánosi Helikon Hotelben megtartott rendezvény, valamint a Keresem az Álmot című népzenei album kiadása a Kárpátaljai KultúrKaraván közreműködésével a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg. Köszöntőt mondott Kudlotyák Krisztina, a Kárpátaljai KultúrKaraván vezetője, Gyebnár István, Magyarország Beregszászi Konzulátusának misszióvezetője. A BorzsaVári Tehetséggondozó Művészeti és Hagyományőrző civil szervezetet képviselő Kovács családot Birta Zoltán, a Pulzus Rádió főszerkesztője mutatta be. A zenekar tagjai – Kovács Abigél (ének), Kovács Dániel (hegedű), Kovács Péter (hegedű), Kovács Sándor (brácsa), Gyurkó Ádám (harmonika), Kovács Tamás (nagybőgő) – mellett a felvételeken vendégzenészek – Pál István Szalonna (hegedű) és Karacs Gyula (brácsa) – is muzsikálnak. A lemezbemutató meglepetésvendégeként az eszenyi Ritmus néptáncegyüttes lépett színpadra.

2023. január 22. A Felső-Tisza-vidék magyarsága is méltatta a Himnusz megírásának kétszázadik évfordulóját, amely egyben a magyar kultúra napja is. Sari József, a térség KMKSZ-elnöke mondott ünnepi beszédet. Az egybegyűltek a huszti várhegy lábánál található, Kölcsey Ferenc epigrammájának emléket állító táblánál helyezték el az emlékezés koszorúit.

* Prófusz Marianna népművész munkáiból szervezett kiállítást a Beregszászi Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (BKÉSZ), amelyet a magyar kultúra napja alkalmából a beregszászi Pásztor Ferenc Közösségi és Zarándokházban mutattak be a közönségnek.

2023. január 22. A Himnusz megírásának 200. évfordulója alkalmából ökumenikus istentiszteletre került sor a szatmárcsekei református templomban, majd az évforduló kapcsán Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke mondott ünnepi beszédet. Az ünnepség keretében adták át a Kölcsey Társaság plakettjeit és emlékérmeit. Kölcsey Ferenc sírjánál a kárpátaljai magyarság nevében koszorúzott dr. Zubánics László, az UMDSZ elnöke, Szűcs Pálma elnökségi tag és dr. Brenzovics László, a KMKSZ elnöke.

2023. január 22. A CSEMADOK meghívásának eleget téve, dr. Dupka György történész, a MÉKK elnöke, a KMMI igazgatója részt vett aGalántán megrendezett magyar kultúra napi országos ünnepségen, amelyet Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke nyitott meg. Ünnepi köszöntőt mondott Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára, Forró Krisztián, a Szövetség országos elnöke.

A Csemadok Életmű Díj, Közművelődési Díj, Gyurcsó István-Díj átadása után Köteles László általános elnök méltatta Dupka György (Kárpátalja) tevékenységét, aki Fábry Zoltán-díjban részesült.

„A Csemadok Országos Elnöksége által odaítélt Fábry Zoltán-díj a Kárpát-medence magyarságának összefogásáért, felemelkedéséért tevékenykedő személyek elismerése. Azon személyeké, akik nem a mai Szlovákia területén járulnak hozzá a magyar egyetemes kultúra gondozásához. A díj eszmei értéke az önzetlen, Kárpát-medencei nemzeti közösségünkért kifejtett munka méltó elismerése. A Fábry Zoltán-Díj rangját évente megemelték azok a személyiségek, akik e kitüntetést már átvették. A díj rangja az idén Dupka György személyében is megerősödik.  Külön megtiszteltetés, hogy ezt a kitüntetést a határokkal szabdalt magyarság egyik legpróbáltabb közössége, a kárpátaljai magyarság képviselőjének adhatjuk át. Legyen ez a díj egyben a háborúval, megszorításokkal sújtott, de a szülőföldön szívósan kitartó kárpátaljai magyarság erkölcsi elismerése és szolidaritásunk megerősítése” – áll a laudációban. Eddigi kitüntetettek: Dudás Károly (2018, Vajdaság), Bokor Béla (2019, Pécs), Erdei Péter (2020, Kecskemét), Muzsnay Árpád (2021, Szatmárnémeti), Kertész Attila (2022, Pécs). Az ünnepség kulturális programmal zárult.

2023. január 22. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Beregszászi Városi Szervezete megemlékezéssel egybekötött koszorúzással méltatta a magyar kultúra napját. A résztvevők a II. Rákóczi Ferenc téren található postahivatal falán elhelyezett Kölcsey Ferenc-emléktáblánál gyűltek össze. A megjelenteket Molnár D. István elnök köszöntötte. A résztvevők főhajtással tisztelegtek a költő emléke előtt. A koszorúzás a Himnusz eléneklésével ért véget.

2023. január 23. Koncerttel méltatta a magyar kultúra napját a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet, valamint a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola. Az eseménynek a Rákóczi-főiskola adott otthont. A jelenlévőket Orosz Ildikó, a Rákóczi-főiskola, valamint a civil szervezet elnöke köszöntötte. Közreműködtek a Beregszászi Kodály Zoltán Művészeti Iskola tanárai és tanulói, valamint a Tulipán Tanoda Magyar Népművészeti Iskola oktatói és diákjai.

2023. január 23. A Magyar Nemzeti Levéltár, Szabó Csaba főigazgató közlése szerint elkészítette Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára a költő teljes kapcsolati hálóját feltáró adatbázist, valamint a személyéhez köthető magyarországi és külföldi emlékhelyek térképes listáját. Az alábbi oldalon érhetők el: https://adatbazisokonline.mnl.gov.hu/

Megtudtuk, az adatbázisban jelenleg 416 szobor, 180 emlékmű és 145 emléktábla szerepel 19 országból.

2023. január 24. A KMKSZ Elnöksége tiltakozik a Munkácsi kistérséghez tartozó magyar oktatási és kulturális intézmények vezetőinek eltávolítása ellen. A Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola igazgatójának indokolatlan felmentését jogszerűtlen, a magyar nyelvű oktatás színvonalát veszélyeztető intézkedésnek tartja.

A jelenleg hatályos nemzetiségi törvény biztosítja a kisebbségek nemzeti szimbólumai, így a zászló szabad használatát. A nyelvtörvény rendelkezései pedig lehetővé teszik a közfeliratoknak az államnyelv mellett a nemzetiségi nyelveken történő kihelyezését a kisebbség által lakott településeken. Ezért az Elnökség a magyar zászlók és feliratok eltávolítását a Munkácsi kistérség településeiben önkényesnek, a hatályos törvényekkel ellentétesnek ítéli, s az ügyben a jogvédő szervekhez fordul.

Ungvár, 2023. január 24.

2023. január 26. A Szemeretelepiek Baráti Közösség és a 93 éves Varga István rendezvényszervező meghívásának eleget téve dr. Dupka György előadást tartott A kárpátaljai magyarok a háború árnyékában a túlélésért küzdenek címmel a pestszentlőrinci Don Bosco közösségi ház zsúfolásig megtelt dísztermében. Köszöntő beszédet mondott Kiss László nyugalmazott református lelkész.

2023. január 26. A Beregszászi Szent Anna Karitász magyarországi felajánlásoknak köszönhetően ezúttal kötszereket, fájdalomcsillapító és gyulladásgátló gyógyszereket, egy kórházi betegágyat és egy tolószéket, valamint bébiételeket adott át a Beregszászi Linner Bertalan Járási Központi Kórház baleseti sebészete részére.

2023. január 26. A Kárpátaljai esték keretében az érdeklődők – köztük Botlik József, Dupka György, Kótyuk Erzsébet, Kovács Sándor, Seremet Sándor és mások – Hajduk Márta filmrendező társaságában megtekintették a Szabadság és szerelem Partiumban című, a magyarság költőóriását, a kétszáz év született, örök fiatal Petőfit, a szerelem és szabadság lovagját megjelenítő filmet (https://www.youtube.com/watch?v=7POHvVmmQxc).

2023. január 26. A kárpátaljai magyar közösség mérvadó képviselői a Kárpátaljai Megyei Tanács üléstermében felhívást fogalmaztak meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz a magyar közösséget ért provokációk és sértések kapcsán. Ebben többek között szó esik a közelmúltban a munkácsi kistérség területén történt magyarellenes kirohanásokról, ahol a kistérség vezetőjének jogtalan utasítására magyar nemzeti szimbólumokat, magyar nyelvű feliratokat távolíttattak el a zömében magyarlakta települések intézményeiről, és több oktatási intézmény magyar nemzetiségű vezetőjét is elmozdították tisztségéből, indokolatlanul. A helyi magyarság ebben a térség egységének fenyegetettségét látja, amit egyes politikusok figyelemfelkeltés céljából provokálnak. Az efféle cselekedetek Ukrajna nemzetközi szinten történő hitelvesztéséhez is vezethetnek – hangzott el az indítványban, amelyet Petei Judit megyei képviselő olvasott fel. Szolidaritásból mögé sorakozott fel: Babják Zoltán, a Beregszászi Kistérség polgármestere, Barta József megyei képviselő, a KMKSZ alelnöke, Rezes Károly, a Beregszászi Járási Tanács elnöke, dr. Spenik Sándor, az UMDSZ Nemzeti Tanácsának elnöke, az Ungvári Nemzeti Egyetem magyar intézetének igazgatója, Rezes József, a KHÖT ügyvezető igazgatója és dr. Zubánics László, az UMDSZ elnöke.

2023. január 26. Fegyir Sándor, az ungvári egyetem professzora, aki értünk, a kárpátaljai magyarságért is harcol ukrán bajtársaival a fronton, a minap közreadott üzenetében hitelesen, pozitívan értékelte a feszültségekkel terhelt ukrán–magyar kapcsolatokat: őrizkedjünk a szülőföldünkön a nemzetiségek széthúzását gerjesztő szélsőséges elemek provokációitól.

2023. január 26. Névadó, illetve táblaavató ünnepséget szervezett a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola. Kótyuk Istvánról, a Filológia Tanszék egykori vezetőjéről nevezték el az intézmény Filológia Campusát. Köszöntő beszédet mondott Orosz Ildikó, a Rákóczi-főiskola elnök asszonya, Csernicskó István rektor, Beregszászi Anikó, a Filológia Tanszék tanszékvezetője. Kótyuk István özvegye, Kótyuk Vera köszönetét fejezte ki az intézmény felé, hogy annak idején lehetőséget adtak Pista bácsinak a tanításra, megbízták a tanszékvezetői feladatok ellátásával. Meghatottan és hálával mondott köszönetet azért, hogy a Filológia Campus az ő nevét viselheti immár.

2023. január 27. A minap a Magyar Katolikus Rádió Kerengő közéleti műsorában elhangzott a Sallai Éva által készített interjú dr. Dupka György történésszel, GULÁG-GUPVI kutatóval legutóbb megjelent könyvei kapcsán („Hova tűnt a sok virág…” Időutazás az Urálba magyar és német rabok (1941-1955) nyomában: http://mek.niif.hu/11300/11392/; A kárpátaljai magyarság, németség elhallgatott tragédiája, 1944-1946: https://mek.oszk.hu/21800/21806/ ; Magyar GULÁG-GUPVI rabok Eurázsiában: https://mek.oszk.hu/22700/22721/ ; Egyházüldözés Kárpátalján 1944-1991. https://mek.oszk.hu/18100/18119/; „Uram… segíts haza minket…” Lágerírások: versek, fohászok levelek, naplórészletek a sztálini lágerekből (1944-1959), újrakiadás. https://mek.oszk.hu/13800/13830/)

2023. január 28. A Kárpátaljai Református Egyházkerület a beregszászi református templomban megtartott ünnepi közgyűlésén tett esküt az ötödik alkalommal püspökké választott Zán Fábián Sándor, valamint Danku Gábor, az új főgondnok, Héder János és Nagy Béla lelkészi, illetve világi főjegyzők és az egyházkerület megújult zsinatának tagjai. Az ünnepi eseményen vendégként jelen voltak a Kárpát-medence református egyházkerületeinek püspökei. A magyar államot Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, az ukrán államot Volodimir Csubirko, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke képviselte.

Apostoli köszöntést mondott Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke. Isten igéjét Balog Zoltán, a Magyar Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke hirdette. Orosz Zsolt református lelkész, az egyházkerület választási bizottságának elnöke ismertette az egyházkerületi választás eredményeit.

Ezután Géresi Róbert, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke vette ki az esküt Zán Fábián Sándortól, majd a jelen lévő püspökök – Géresi Róbert, Balog Zoltán és Kató Béla mellett Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, Pásztor Dániel, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke, Szenn Péter, a Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyház püspöke és Bogdán Szabolcs János, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke – megáldották az újraválasztott kárpátaljai püspököt. Letették az esküt az egyházkerület négy évre megválasztott vezetői: Danku Gábor, Héder János és Nagy Béla, valamint az egyházkerületi zsinat tagjai.

A vendégek közül Gulyás Gergely, Magyarország Miniszterelnökséget vezető minisztere, Volodimir Csubirko, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke mondott ünnepi beszédet.  Köszöntötte a megválasztott püspököt és zsinatot Serge Fornerod református lelkész, a Svájci Református Egyház külügyi vezetője, az Egyházak Világtanácsa Központi Bizottságának tagja. Az ünnepi esemény Zán Fábián Sándor püspök zárszavával ért véget.

2023. január 29. A tisztviselők külföldre utazásának tilalma a katonai szolgálatra alkalmatlanokra is vonatkozik. Erről Andrij Demcsenko, az Ukrán Állami Határszolgálat szóvivője beszélt a Jedinyi novini adásában. A szóvivő kihangsúlyozta, hogy a tilalom már érvényben van, és mind a férfi, mind a női tisztviselőkre vonatkozik. „Meg kell érteni, hogy ez a tisztviselők egyértelmű listájára vonatkozik, különösen a vezetőkre, a képviselőkre, a bírókra, az ügyészekre stb., valamint az állami hatóságok által a mozgósítás idejére lefoglalt alkalmazottakra” – mondta Demcsenko.

2023. január 29. 87 éves korában négy éve hunyt el Schober Ottó, a Beregszászi Népszínház egykori igazgatója, író, műfordító, rendező, a Kárpátaljai Szövetség vezetőségének és a Beregszászért Alapítvány kuratóriumának aktív tagja. Beregszász díszpolgárának elévülhetetlen érdeme, hogy a Beregszászi Népszínház igazgatója volt nyugdíjazásáig, majd küzdőtársaival kezdeményezte a Kárpátaljai Magyar Megyei Drámai Színház létrehozását. Mint kiváló rendezőnek, mindene, élete a színház volt. Élete történetét Dupka György felkérésére, az általa a Kárpátaljai Magyar Könyvek sorozatban kiadott emlékiratában (Színfalak előtt, mögött, nélkül. Epizódok a Beregszászi Népszínház történetéből, 1996) és más munkáiban is megírta. Nemrég a MÉKK kezdeményezésére munkáját digitalizálta az OSZK Elektronikus Könyvtára, a kiadvány elektronikus változata itt olvasható:

https://mek.oszk.hu/23500/23512/

2023. január 30. Néptáncpedagógus-képzést indított a Hagyományok Háza Hálózat kárpátaljai kirendeltsége Beregszászon. A szervezők a korábbi években Kárpátalján tevékenykedő gyakorló oktatókat szólították meg. Ez alkalommal az alapoktól indult a képzés kifejezetten kezdők számára. Hétvégenként fél éven át havonta egy foglalkozást tart a nyíregyházi Antal házaspár, akik közel két évtizede oktatnak néptáncot az anyaországban és a külhoni régiókban.

2023. január 30. A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Hallgatóinak és Fiatal Kutatóinak Tudományos Egyesülete (HÉFKTE) megtartotta első közgyűlését. A jelenlévőket dr. Gazdag Vilmos, az egyesület elnöke köszöntötte, majd ismertette a napirendi pontokat. Az ülésen a tagok többek között arról döntöttek, hogy a jövőben csatlakoznak a főiskola tudományos rendezvényeihez, valamint szakmai kapcsolatokat építenek ki kárpátaljai, ukrajnai és magyarországi tudományos szervezetekkel.

2023. január folyamán. A Kárpátaljai Magyar Megyei Drámai Színház Társulata (Beregszász, Munkácsi út 1.) megvalósította januári műsortervét: két alkalommal tartottak Kulisszajárás ON-t. A magyar kultúra napja alkalmából Déryné ifjasszony címmel filmbemutatóra került sor a II. RF KMF Esztergom termében a KMKSZ szervezésében. Az Ursula Jones: A királykisasszony, akinek nem volt birodalma című darabot a társulat színházában hat alkalommal vitték színre.

* Képzőművészeti kiállítások, író-olvasó találkozók, folyóirat- és könyvbemutatók, koncertek a magyarlakta településeken.

* Lassan egy éve tart az orosz–ukrán háború. Az összecsapásokban, az orosz rakéta- és tüzérségi támadásokban sok ukrán katona vesztette életét. Tizenketten közülük magyar származásúak voltak. Legutóbb az 52 éves onokóci (Felsődomonya) Vértes István halt hősi halált a Bahmut környéki harcokban. Az elhunyt lányának Magyarország Ungvári Főkonzulátusán a magyar kormány és a külügyminisztérium részvétét és együttérzését Kuti László konzul tolmácsolta, aki elmondta: minden magyar kötődésű katona halála hatalmas veszteség a magyar nemzetnek.

* Januárban a kárpátaljai magyar óvodások, iskolások és egyetemisták megemelt összegű oktatási-nevelési támogatást kapnak – jelentette be közösségi oldalára feltöltött videójában Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

* A kárpátaljai megyeszékhelyen tovább tart egyes közterületek átnevezése. Az ungvári önkormányzat legutóbb öt utca átnevezéséről döntött, aminek magyar érdekeltsége is van. Az eddig Ivan Szecsenov nevét viselő utca ezentúl Szemán Ferenc festőművész nevét viseli majd. Egy másik kortársa, Habda László művész munkássága előtt is utcanévadással tisztelegnek.

* Kárpátalján 150 létesítményt újítanak fel a menekültek elszállásolására. A legtöbb belső menekült, akik Ukrajna azon megyéiből érkeztek Kárpátaljára, ahol aktív harcok folynak, a magánszektorban helyezkedett el. A menekülteknek, illetve az őket befogadóknak különböző kedvezményeket és támogatási programokat is kínálnak. Ilyen például a tűzifa vásárlására szánt 4000 hrivnya összegű kifizetés azoknak a kárpátaljai lakosoknak, akik egy hónapra vagy annál hosszabb időre fogadnak be menekülteket.

* Ukrajna orosz inváziójának kezdete óta több mint 360 vállalkozás települt át Kárpátaljára – írja a kiszo.news. A legtöbben az IT-szektorból származnak, ezt követik a szolgáltató szektor vállalkozásai – számolt be róla Halina Rusznak, a Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás Gazdaságfejlesztési Osztályának vezetője. Elmondása szerint a január 25-i adatok szerint 369 áthelyezett vállalkozás van megyénkben. Közülük 332 már működnek, 30 már áttelepült, de még nem indult be, további hét pedig költözés alatt áll.

* A Beregszászi és az Ivano-Frankivszki Kistérség, illetve Debrecen város háromoldalú, határon átnyúló együttműködése keretében az Ivano-Frankivszki Kistérségből 43 gyermek utazhatott Magyarországra üdülni – közölte Babják Zoltán polgármester a közösségi oldalán. A Beregszászi Kistérség vezetője megjegyezte: a debreceni önkormányzat az idei év során összesen 200, 10–16 év közötti gyermek számára tervez egyhetes pihenést.

*Ukrajnában folytatódik a kárpátaljai magyarság elleni durva támadások sorozata, Munkácson a  mukachevo.net munkácsi hírportálon Jurij Dzjamulics politikai elemző magyar ellenes sematikus cikkében már azt javasolja, hogy csökkenteni kell Magyarország politikai befolyását Kárpátalján, azaz a magyar közösség védelmére irányuló erőfeszítéseit „Ukrajna szuverenitásának biztosítása” érdekében.

* Ungváron megjelent az EGYÜTT irodalom-művészet-humán tudományok-kultúra című folyóiratunk 2022/6. száma. Az anyag online is hozzáférhető: https://kmmi.org.ua/uploads/attachments/books/folyoiratok/egyutt/2022/egyutt_2022_6.pdf

A lapban írásaikkal szerepelnek: MARCSÁK GERGELY – 1990 (Kincseshomok/Beregszász), NÉMETI ANETT – 1986 (Palló/Stolberg), VÁRI FÁBIÁN LÁSZLÓ – 1951 (Tiszaújlak/ Mezővári) CSONTOS MÁRTA 1951 (Szeged) ZÁN FÁBIÁN BALÁZS – 2005 (Mezővári) versei; BARTHA GUSZTÁV (1963–2022)  MEGYERI EDIT TÜNDE – 1972 (Nagyszőlős/Rábaszentandrás), ÁMORT ANGELIKA – 1995 (Nagyszőlős, Nőtincs) novellái; VÁRI FÁBIÁN LÁSZLÓ esszéje; SZABÓ ESZTER IDA – 1989 (Beregszász, Sárospatak), KOVÁCS SÁNDOR – 1954 (Eszeny, Budapest) DUPKA GYÖRGY – 1952 (Tiszabökény) tanulmánya.

A lapszámunkat HORVÁTH ANNA (1924–2005) beregszászi művész, az MMA posztumusz tiszteletbeli tagja munkáival illusztráltuk.

A hátsó borítón ÁBRÁNYI EMIL (1851–1920) Petőfi c. verse olvasható.

Magyar Írószövetség Kárpátaljai Írócsoportjának folyóirata, az 1965–1967 között Ungváron megjelent szamizdat jogutódja, újraindult 2002-ben, a MÉKK kiadásában. Felelős kiadó és lapigazgató: Dupka György. Szerkeszti a szerkesztőbizottság:

Elnök: Vári Fábián László (szépirodalom). Szerkesztők: Marcsák Gergely (olvasószerkesztő), Csordás László (kritika), Zubánics László (tanulmány), Dupka György (kultúra), Fábián Zoltán (tipográfia).

Védnökök: S. Benedek András alapító-főszerkesztő (1966–1967), Pomogáts Béla irodalomtörténész, Nagy Zoltán Mihály alapító-főszerkesztő (2002–2008). Tanácsadók: Botlik József, Finta Éva, Füzesi Magda.

Közreműködők: Fuchs Andrea, Szemere Judit.

XXVII. (XXIV.) évfolyam, 3. (353.) szám. 2023. február 1.

FEBRUÁR – BÖJTELŐ HAVA (TÉLUTÓ, JÉGBONTÓ HAVA)

A hónap latin neve, Februarius a klasszikus szerzők szerint a szabin februm = „tisztulás” szóból ered. Való igaz, a február már az antik Rómában is a decemberi, januári vígságra következő testi-lelki purgálás idejének számított. Februa, azaz „Engesztelő” volt Mars isten anyjának, Junónak egyik mellékneve. Ahogy Februa adott életet Marsnak, úgy ad helyt február Mars havának, márciusnak.

Keresztény időkben a február a böjt első hava lett, mivel a nagyböjt kezdete rendszerint ebbe a hónapba esik. Erre utal a hónap régi magyar neve: Böjtelő hava. Nevezték Halak havának is, mivel február 21-e és március 20-a között a Nap a Halak jegyében jár.

Népi kalendárium

Február 2. – Gyertyaszentelő Boldogasszony

Február 3. – Balázs napja

Február 5. – Ágota napja

Február 6. – Dorottya napja

Február 10. – Skolasztika napja

Február 14. – Bálint napja

Február 16. – Julianna napja

Február 19. – Zsuzsanna napja

Február 22. – Üszögös Szent Péter napja

Február 24. – Mátyás napja

Ez lesz 2023 februárjában

* Az ukrán parlament újabb 90 nappal meghosszabbította a hadiállapotot. Emellett a parlament támogatta az általános mozgósítás időtartamának meghosszabbítását is.

2023. február 1. Télbúcsúztató zenés műsor a Váralja múzeum-kávézóban.

2023. február 2. Szerző a pult mögött címmel újra megrendezik a Kolyba.org.ua és a Kobzos (Кобзар) kultúranépszerűsítő akcióját, amelyre Ungváron, a Korjatovics tér 1. sz. alatt kerül sor. Ezúttal az ukrán szerzők mellett fórumot kap Shrek Tímea író is, aki dedikálja legutóbb megjelent könyvét, bemutatja gyermekmeséit. A szerző beszélgetőtársa az ungvári Meskó János helytörténész, a MÉKK elnökségének tagja, projektgazda.

2023. február 1. Kovács Anton kiállítása a Munkácsy magyar Házban. Kezdete: 16.00. (kijevi idő szerint).

2023. február 7. Diplomaátadó ünnepség az Ungvári Nemzeti Egyetem Ukrán–Magyar Oktatás-Tudományos Intézetében. Az ünnepségen a magyar nyelv és irodalom, történelem, nemzetközi kapcsolatok, matematika és fizika szakos magiszter hallgatók vehetik kézbe diplomáikat.

2023. február 13. A házasság világnapja.

2023. február 18. A Magyar Széppróza Napja rendezvénysorozat.

2023. február 20. Megemlékezés a méltóság forradalmáról.

2023. február 21. Az anyanyelv nemzetközi napja.

2023. február 25. A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja.

2023. február folyamán. A Kárpátaljai Magyar Megyei Drámai Színház (Beregszász, Munkácsi u. 1.) társulatának műsortervéből: Kulisszajárás ON; Ursula Jones: A királykisasszony, akinek nem volt birodalma. Bővebb információ: +380664528505-ös telefonszámon vagy a bszinhaz.szervezo@gmail.com e-mail címen.

2023. február folyamán. Képzőművészeti kiállítások, író-olvasó találkozók, folyóirat- és könyvbemutatók, koncertek a magyarlakta településeken.

VENDÉGSÉGBEN

2023. február 2. A Magyar Írószövetség Szociográfiai Szakosztályának soron következő találkozója online formában.

2023. február 18. Jótékonysági farsangi batyus bál a Kárpátaljai Szövetség szervezésében. Közreműködik a kárpátaljai Cifra-banda (művészeti vezető: Szilágyi Csaba, néptánc-koreográfus Kricsfalusi Miklós).

2023. február 24. Kárpáthaza öröksége: Kárpátalja programsorozat februári vendége: Horváth Sándor író, költő, a Kárpáti Igaz Szó főszerkesztője Jelentés a mélyből címmel tart előadást a Csömöri Sinka István Községi Könyvtárban. Háziasszonyok: Hermányos Mária, Bándiné Tóth Klára. Kezdete: 18.00.

2023. február 25. Huszonkettedik alkalommal adják át a Parma fidei – Hit pajzsa díjat Budapesten, a Párbeszéd Házában. A kuratórium döntése alapján 2023-ban a határon túlról a kárpátaljai görögkatolikus dr. Ortutay Elemér atya hagyatékát őrző intézmény vezetői (Beregszász, Ortutay Elemér Görögkatolikus Központ) kapják a díjat. A kitüntetést a kommunizmus áldozatainak emléknapja (február 25.) alkalmából azoknak az élő egyházi személyeknek ítélik oda évről évre, akik a diktatúra alatt is hűségesek maradtak hitükhöz, magyarságukhoz. A díjat Horváth Béla kisgazda képviselő és Gyurkovics Tibor Kossuth-díjas író alapította 2002-ben. A díját átveszi, s majd eljuttatja Beregszászra Szocska Ábel megyéspüspök. A díjátadó ünnepség rendezvénye szolgálja a kárpátaljai magyarságot, a görögkatolikus híveket.

Kezdete: 11.00. Helyszín: a Magyar Jezsuita Rend Bp. VIII. ker. Horánszky utca 20. szám alatti Párbeszéd Házában.

A kommunizmus áldozatainak emléknapjához kapcsolódóan ünnepi beszédet mond Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter.

Laudációt mond Sajgó Szabolcs jezsuita atya, a díj kurátora. A kitüntetést a Kossuth-díjjal kitüntetett Madarassy István szobrászművész készíti évről évre.

Jeles személyiségek évfordulói

Február 1. Ezen a napon született Bíró Andor (Tiszapéterfalva, 1929. február 1. – Budapest, 2018. október 5.), a legendás Határőr Agrárcég-Kolhoz elnöke, szakíró. Nevéhez fűződik az 1989. július 6-án Tiszabökény határában felavatott turulmadaras emlékmű (a II. Rákóczi Ferenc fejedelem vezette kuruc szabadságharc első győztes csatájának /1773. július 14–16./ emlékére) helyreállítása.

Február 1. Ezen a napon született S. Benedek András (Munkács, 1947. február 1. – Budapest, 2009. szeptember 8.) irodalom- és művelődéstörténész, költő, kritikus. Kovács Vilmos baráti köréhez tartozott. A nevéhez fűződik többek között a gépiratos Együtt irodalmi folyóirat elindítása 1966–67-ben, továbbá 1967-ben a Forrás Ifjúsági Stúdió létrehozása. A kárpátaljai magyar polgárjogi mozgalom egyik szervezője, aki a követelményeket tartalmazó 1971-es és 1972-es Beadványok megírásában aktívan közreműködött. Emlékezete: 2017. március 29-én domborműves emléktáblát avattak tiszteletére a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola belső falán (alkotója Oláh Katalin Kinga szobrászművész).

Február 1. Ezen a napon született Csuvalova Luták Teréz (Ungvár, 1942. február 8.) iparművész.

Február 2. Ezen a napon született Hollósy Simon (Máramarossziget, 1857. február 2. – Técső, 1918. május 8.) festőművész. Nevéhez fűződik többek között a nagybányai művésztelep beindítása 1896-ban. 1917-ben Técsőn telepedett le, és a Nereszen-hegy tövében alakította ki a „técsői iskolát”. Emlékezete: az 1987 áprilisában létrehozott Hollósy Simon Magyar Művelődési Kör (elnöke dr. Szöllősy Tibor) kezdeményezésére 1993. május 1-2. között felavatott Hollósy-mellszobor (alkotója Tóth Emőke zsennyei szobrász); Hollósy-emlékház, emléktábla; a kiváló művész nevét felvette a técsői magyar tannyelvű középiskola; 2012-ben Técsőn megnyílt a Hollósy-galéria.

Február 2. Ezen a napon született Baraté Ágnes (Mezőkaszony, 1988. február 2.) festő. Az ArtTisza Művészeti Egyesület egyik alapítója, a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának (RIT) tagja.

Február 4. Ezen a napon született Takáts Gyula (Tab, 1911. február 4. – Kaposvár, 2008. november 20.) Kossuth-díjas költő, író, műfordító, kritikus, tanár. A kárpátaljai irodalmárok barátja, 1939–1940 között a munkácsi irodalmi élet alakítója, a helyi nagy tehetségű Sáfáry László költő támogatója, aki később a Doni katasztrófa áldozata lett.

Február 5. Ezen a napon született Nagy Endre (Nagyszőlős, 1877. február. 5. – Budapest, 1938. május 5.) ismert magyar újságíró, író, konferanszié, kabaréigazgató Budapesten.

Február 5. Ezen a napon született Szalai Borbála (Ungvár, 1926. június 24. – Ungvár, 2011. augusztus 9.) gyermekíró és költő, tankönyvkiadói szerkesztő. A kárpátaljai gyermekköltészet művelője kizárólag a gyermekek számára alkotott. A KMKSZ ungvári szervezete emléktáblát avatott tiszteletére Ungváron, egykori lakóháza falán.

Február 6. Ezen a napon született Németi Anett (Palló, 1985. február 6.) költő, több verseskötet szerzője.

Február 8. Ezen a napon született Mandrik Erzsébet /Riskó Károlyné/ (Visk, 1931. február 8.) egykori Gulág-rab, emlékiratíró. A pokol bugyraiban. Egy viski parasztlány a sztálini lágerekben (1996, https://mek.oszk.hu/23400/23486/23486.pdf.) és A pokol tornácai naplók (2007, https://mek.oszk.hu/23400/23490/) c. naplók szerzője.

Február 12. Ezen a napon hunyt el Váradi-Sternberg János (Nagyvárad, 1924. január 10. – Budapest, 1992. február 12.) történész, professzor. Nevéhez fűződik a magyar történelem oktatásának beindítása a kárpátaljai tanintézetekben, a kuruc korszak és II. Rákóczi Ferenc fejedelem életútjával kapcsolatos kutatások elindítása, a Petőfi-emlékszoba létrehozása az Ungvári Művészeti Iskolában. Emlékezete: Ungváron utcát neveztek el róla; ungvári lakóháza falán emléktáblát, az Ungvári Nemzeti Egyetem történelem karának falán domborműves táblát helyeztek el.

Február 12. Ezen a napon született Veres Ágota (Beregszász, 1972. február 12.) selyemfestő, grafikus, festő. A RIT tagja.

Február 13. 80 éve hunyt el Íjász /Jaczik/ Gyula (Ungvár, 1874. április 1. – Ungvár, 1943. február 13.) festőművész, író. A neves Erdélyi Béla képzőművész kortársa.

Február 16. Ezen a napon született dr. Bacsinszky Tivadar (Fenyvesvölgy /Sztavne/, 1911. február 16. – Kassa, 1974) kajdanói görögkatolikus parochus, hitoktató, Gulág-rab. 1944-ig a Kárpátaljai Tudományos Társaság tagja, a keleti szláv kapcsolatok kutatója.

Február 16. Ezen a napon született Huszti Béla (Beregszász, 1895. február 16. – Kígyós, 1968. október 15.) református lelkész, volt Gulág-rab, lágerversek szerzője.

Február 17. 100 éve született Sztaskó Gyula /Tibor/ (Ungvár, 1923. február 17. – Ungvár, 1998)) grafikus, művészettörténész. A megyei szépművészeti múzeum tudományos munkatársa volt.

Február 18. Ezen a napon született Jókai Mór (Komárom, 1825. február 18. – Budapest, Erzsébetváros, 1904. május 5.) író, az MTA tagja. Vidékünk múltja több írásában szerepel, 1882. március 2-án Munkácsy Mihály társaságában felkereste a neves festőművész szülővárosát, ahol a Csillag vendéglőben megrendezett ünnepélyen beszédet is mondott.

Február 20. 75 évvel ezelőtt született Horváth Gyula (Csetfalva, 1948. február 20. – Mezőkaszony, 2005. április 8.) költő, pedagógus. Tiszteletére a csetfalvai kultúrház falán emléktáblát állítottak.

Február 20. Ezen a napon született Medveczky Ágnes (Ungvár, 1964. február 21.) festő, grafikus, iparművész. Boksay-Erdélyi-tanítvány. Medveczkyné Luták Edit festő, grafikus és Medveczky Miklós festő, monumentalista lánya.

Február 21. Ezen a napon született Baleczky Emil (Zúgó /Huklivij/, 1919. február 21. –Budapest, 1981. december 22.) költő, nyelvész, műfordító, tanár.

Február 23. Ezen a napon született Marcsák Gergely (Kincseshomok, 1990. február 23.) költő, író, irodalomtörténész, verséneklő, az Együtt c. irodalmi folyóirat olvasószerkesztője, aktív szerzője.

Február 24. Ezen a napon született Kassai Antal (Bercsényifalva /Dubrinics/, 1921. február 24.) festő, grafikus. Boksay-Erdélyi-tanítvány.

Február 24. Ezen a napon hunyt el dr. Medve Zoltán (Sislóc, 1927. január 14. – Pécs, 2017. február 24.) nyelvész, a Pécsi Egyetem Szláv Filológia Tanszékének docense.

Február 25. Ezen a napon született Bellyei (Zapf) László (Beregszász, 1910. február 25. – Kaposvár, 1995. január 6.) kritikus, publicista, irodalomtörténész, tanár. A munkácsi Magyar Írás (1932–1934) irodalmi folyóirat munkatársa, szerzője.

Február 25. Ezen a napon született Györke László (Beregszász, 1947. 02. 25.) újságíró, novellista. S. Benedek András, Kovács Vilmos, Balla Gyula baráti köréhez tartozott, közreműködött az Együtt irodalmi gépiratos folyóirat elindításában, a Forrás Ifjúsági Stúdió létrehozásában.

Február 26. Ezen a napon született Fodó Sándor (Visk, 1940. február 26. – Ungvár, 2005. május 11.) nyelvész, irodalmár, egyetemi tanár, politikus. A KMKSZ alapító elnöke, majd tiszteletbeli elnöke. A kárpátaljai magyar polgárjogi mozgalom egyik szervezője, aki a követelményeket tartalmazó 1971-es és 1972-es Beadványok megírásában aktívan közreműködött.

Február 27. Ezen a napon született Zselicki József (Kisgejőc, 1949. február 27. – Kisgejőc, 2021. június 1.) költő, pedagógus. Kovács Vilmos baráti köréhez tartozott. Elévülhetetlen érdemei: egyik alapítója és első elnöke az 1967-ben létrehozott Forrás Ifjúsági Stúdiónak. A kárpátaljai magyar polgárjogi mozgalom egyik szervezője, aki a követelményeket tartalmazó 1971-es és 1972-es Beadványok megírásában aktívan közreműködött. Az Együtt irodalmi folyóirat egyik szerzője volt.

Február 27. Ezen a napon született Habda Vladiszlav /Ulászló/ (Ungvár, 1961. február 27.) festő. A RIT tagja.

ELŐZETES

2023. március 9. HADIK – nagyszabású magyar kalandfilm, címszerepében: Trill Zsolt.

Bemutató: 2023. március 9.

A nagyszabású magyar kalandfilm a megtörtént eseményekhez hűen idézi fel a Berlin 1757-es elfoglalásával és a város megsarcolásával végződő merész huszárcsínyt. A plakát leleplezi a nevezetes rajtaütés mögött álló főbb történelmi személyek filmbeli megformálóit. Ezen a küldetésnek szabad utat adó Mária Terézia királynőt alakító Horvàth Lili, a címszereplő bőrébe bújó Trill Zsolt és a főhős mellett tűzön-vízen át kitartó bajtársat, Gvadányi Józsefet életre keltő Molnár Áron látható. Valamint helyet kapott mellettük Szabó Győző, aki ezúttal a szász gyalogosok élén, Ried ezredes szerepében segíti a huszárokat.

FELHÍVÁSOK, KÖZLEMÉNYEK

A Kárpátaljai Magyar Megyei Drámai Színház felhívása

Jelentkezz Te is segédszínésznek!

Színházunk felvételt hirdet segédszínészi munkakörbe.

Színészi képességekkel bíró, 17–25 év közötti tehetséges fiatalok jelentkezését várjuk. További feltételek: legalább középfokú iskolai végzettség, magyar nyelvtudás. A zenei képzettség és a tánctudás előnyt jelent.

Jelentkezni a +380664528505-ös telefonszámon vagy a bszinhaz.szervezo@gmail.com e-mail-címen lehet 2023. január 31-ig.

A részletekről személyes találkozó alkalmával tájékoztatjuk az érdeklődőket!

A Kanadai Magyar Kulturális Tanács felhívása

Diaszpórában élő magyarok, figyelem!

Aki szeret írni, jól forgatja a tollat, van egy régóta dédelgetett gondolata, története, itt az alkalom megírni!

Neked mit jelent magyarnak lenni, magyarul beszélni, magyarként élni a diaszpórában, miközben más nyelven tanulsz, dolgozol, éled az életed? Írd meg, küldd el, pályázz a Kanadai Magyar Kulturális Tanács felhívására!

Fontos: nemcsak kanadai magyarok írásait várják, az Egyesült Államokban és Dél-Amerikában élők is jelentkezhetnek!

Részletek:

https://kanadaimagyarkulturalistanacs.com/…/ismet…/…

#pályázat #novella #írás #kanadaimagyarok

Vízrajzi térkép pályázat

A Duna Múzeum és a Várfok Galéria közösen meghirdetett képzőművészeti pályázat hívószava a vízrajzi térkép. A kiírásra olyan műveket várnak, amelyek a vízrajzi térképek témáját, formáját értelmezik újra a művészet eszközeivel. A pályázat kiírói arra kíváncsiak, hogyan alkotnák meg saját vízrajzi térképüket a művészek, vagy milyen módon tudnák beemelni a vízrajzi térképek formavilágát képzőművészeti kompozíciókba.

A pályázat leadási határideje: 2023. március 31.

A műveket erre az alkalomra felkért zsűri bírálja el, és dönt a díjak odaítéléséről. A díjazott alkotások közül a zsűri javasolhat műveket az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Duna Múzeum felé megvételre, melyek az Országos Vízügyi Főigazgatóság gyarapodó képzőművészeti gyűjteményét fogják gazdagítani.

A zsűri tagjai: Kovács Krisztina, a Várfok Galéria művészeti vezetője, művészettörténész, Róka Enikő, a Budapesti Történeti Múzeum, Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár vezetője, művészettörténész, és Szöllősi-Nagy András, mérnök, hidrológus, az MTA doktora, műgyűjtő.

Az érdeklődők a Duna Múzeumban kaphatnak választ felmerülő kérdéseikre: info@dunamuzeum.hu.

Forrás: varfok-galeria.hu

FELVÉTELI HIRDETMÉNY 2023

A Nagyberegi Református Líceum felvételt hirdet az 5., 6., 7., 8., 9. és 10. osztályba.

A felvételire való jelentkezés határideje: 2023. április 27.

A felvételi vizsgák időpontja: 2023. április 29., 8.00 óra. A felvételi vizsga díjtalan.

További részletes tájékoztató a felvételivel kapcsolatban az iskola honlapján, a www.nbrl.com.ua címen és líceumunk Facebook-oldalán (Nagyberegi Református Líceum 1993) érhető el.

Kérdéseiket az nbrl.kre@gmail.com e-mail címre várjuk.

Címünk: 90242 Nagybereg, II. Rákóczi Ferenc út 80.

Mobil: +380 99 423 41 45

Szeretettel várja a felvételizőket

a Nagyberegi Református Líceum és Diákotthon!

Felhívás – XVII. Kárpátaljai Tudományos Diákköri Konferencia

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, az Országos Tudományos Diákköri Tanács TDK Határok nélkül (HTDK) programjával együttműködve a Miniszterelnökség és Nemzeti Tehetség Program, valamint a Magyar Kormány, Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alap támogatásával meghirdeti a XVII. Kárpátaljai Tudományos Diákköri Konferenciát (XVII. KTDK).

A konferencia időpontja és helyszíne: 2023. május 12., II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, Beregszász

További információ: „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány, 90202 Beregszász, Kossuth tér 6., Ukrajna. Tel.: +380-31-41-4-29-76, e-mail: geniusja2019@gmail.com, honlap: http://www.genius-ja.uz.ua

Könyvespolc – 2023

Az Együtt című irodalmi-művészeti-kulturális-humán tudományi folyóirat 2002–2022 között megjelent számai itt tekinthetők meg:

http://kmmi.org.ua/konyvtar/folyoiratok/egyutt

https://epa.oszk.hu/html/vgi/boritolapuj.phtml?id=595 (Számláló: 31 718 megtekintés, 2023.01.30. állapot szerint)

Megjelent a folyóirat 2022. évi 1., 2., 3. 4. 5. lapszáma.

Kárpátaljai magyar könyvek

(Sorozatszerkesztő és felelős kiadó: Dupka György)

MEGJELENT

Zubánics László. Homonnai Drugeth Bálint emlékezete. Egy méltatlanul elfeledett életút fontosabb állomásai. Felelős szerkesztő: Szemere Judit. Kárpátaljai Magyar Könyvek 302. Intermix Kiadó, Ungvár–Budapest, 2022.

Tárolt változat: https://kmmi.org.ua/konyvtar/konyvek/reszletes/homonnai-drugeth-balint-emlekezete

„Kárpátsorsűzte nép…” A GULÁG-GUPVI-kutatók nemzetközi fóruma Kárpátalján, 2021. Nemzetközi emlékkonferencia, Beregszász, 2021. november 18. A Szolyvai Emlékpark Évkönyve. Összeállította, a jegyzeteket írta: dr. Dupka György. Lektorálta: dr. Zubánics László. Felelős szerkesztő: dr. Zékány Krisztina. Szolyvai Emlékpark–MÉKK, Ungvár–Budapest, 2022. Kárpátaljai Magyar Könyvek 303 .

Tárolt változat: https://kmmi.org.ua/konyvtar/konyvek/reszletes/karpatsorsuzte-nep

Dupka György, Fuchs Andrea: 30 év a Kárpátaljai magyar könyvkiadás szolgálatában. Kárpátaljai Magyar Könyvek sorozat bibliográfiája (1992–2022). Intermix Kiadó, Ungvár–Budapest, 2022.

Tárolt változat: https://kmmi.org.ua/uploads/attachments/books/books-pdf/2022/intermix_katalogus.pdf

Bartha Gusztáv. Kiút. Kisregény (Felelős szerkesztő: Marcsák Gergely). Intermix Kiadó, Ungvár–Budapest, 2022.

Tárolt változat: https://mek.oszk.hu/22900/22951/;

https://kmmi.org.ua/konyvtar/konyvek/reszletes/kiut

Ortutay Mária. Múltunk és jelenünk „lámpás emberei”. Interjúk, visszaemlékezések, önéletrajzi írások. (Felelős szerkesztő: Szemere Judit). Intermix Kiadó, Ungvár–Budapest, 2022.

Tárolt változat: http://mek.oszk.hu/22900/22946/;

https://kmmi.org.ua/konyvtar/konyvek/reszletes/multunk-es-jelenunk-lampas-emberei

Hasznos kulturális, irodalmi, művészeti, tudományos információk

Hasznos média linkek

     http://www.karpatalja.ma

https://www.karpatinfo.net

     http://karpataljalap.net

     http://kiszo.net

     Karpat.in.ua

Dokumentumfilmek

(A YouTube-on elérhető népszerű dokumentumfilmek)

* Kárpátaljai tragédia. Rendező: Hajduk Márta.

* Látótér – Nyelvháború Kárpátalján

* Kárpátalja

* Szerelmes földrajz. Kárpátalja. Vári Fábián László költő, tanár beszél szülőföldjéről.

* “ЦІНА ЖИТТЯ НА ЗЕМЛІ ЖИВИХ” фільм-реквієм/Az élet értéke az élő földön film-rekviem, I. rész. Перша частина відеопроекту: Трилогія «Закарпатські угорці і німці: інтернування та депортаційні процеси 1944–1955 рр.». A kárpátaljai magyarok és németek internálásának és deportálásának folyamatáról 1944–1955 között.

            * “Щоб не плакало небо над Україною” (Hogy ne sírjon az ég Ukrajna felett), 2015 р. “Damit der Himmel über der Ukraine nicht weint”. Okszana Golovcsuk film-rekviemje, II. rész (ukrán–orosz nyelven). A kárpátaljai magyarok és németek internálásának és deportálásának folyamatáról 1944–1955 között.

* Намальована війна, 2015. Namaliovana viyna (Megfestett háború), 2015. Drawing War, 2014. Okszana Golovcsuk film-rekviemje, III. rész (ukrán–orosz nyelven). A kárpátaljai magyarok és németek internálásának és deportálásának folyamatáról 1944–1955 között.

Forrás: KMMI, MÉKK, Facebook, www.karpatalja.ma,

www.karpatinfo.net, www.karpataljaturizmus.info, www.zakarpattya.net.ua, www.umdsz.info  stb.

Szerkeszti a szerkesztőbizottság:

Zubánics László (elnök), Dupka György, Szemere Judit (szerkesztő), Fuchs Andrea.

Megjelenik: havonta két alkalommal.

Az elektronikus újság irodalmi, művészeti híreket, információkat tartalmaz.

A levelezési lista nyilvános, ahhoz bárki csatlakozhat.

Archívum: kmmi.org.ua

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s