Kárpátaljai Találkozó Balatonföldváron

Idén szeptember első hétvégéjén tartotta meg hagyományos őszi találkozóját a Kárpátalja Szövetség, a rendezvénynek ez alkalommal is a gyönyörű környezetben lévő balatonföldvári Riviéra Park Hotel adott otthont.

A három napos találkozót Benza György, a szövetség elnöke nyitotta meg, amit a Schober Ottó emlékére állított pad ünnepélyes felavatása követett. A színvonalas program komolyzenei esttel folytatódott, Taraszova Brigitta, Taraszova Krisztina és Jörös Andrea zongora és ének koncertjét élvezhették az egybegyűltek. Az előadók Kárpátalja jó hírét öregbítik, hiszen kárpátaljai származásúak a művésznők. Taraszova Brigitta és testvére, Krisztina Ungváron születettek, 18 éves korukig az édesanyjuk, Taraszova Marianna egyengette zenei tanulmányaikat. Ezt követően mindketten a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szereztek zongoraművészi diplomát. A viski születésű Jőrös Andrea tanulmányait előbb a magánének és zongora szakon végzete a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában, majd ezt követően a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán szerzett 2014-ben klasszikus énekművész, 2016-ban pedig a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen operaének-művész diplomát. Jelenleg a Magyar Állami Operaház szoprán magánénekese.

A nívós koncertet a kárpátaljai ízekben bővelkedő kerti vacsora követte, a zenei kíséretről pedig a Gipsy Kings Experience együttes gondoskodott.

A másnapi program számos érdekes előadást tartogatott: Kovály Katalin, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Földrajztudományi Intézetének fiatal kutatója tartott előadást a kárpátaljai magyarságról a társadalomföldrajzi kutatások tükrében. Az előadást követően Hajduk Márta rendező Kisebbségben Kárpátalján című filmjét tekinthették meg a résztvevők. A délelőttöt egy informatív panelbeszélgetés zárta, amely a kárpátaljai magyarság kilátásait tárgyalta a közelgő ukrajnai helyhatósági választások előtt és az erre hatást gyakorló belpolitikai, nemzetközi politikai és gazdasági tényezőket vitatták meg a résztvevők. A diskurzust megelőzően dr. Dupka György, történész, író tartott előadást az adott témában, majd Baranyi Tamás Péter, a Külügyi és Külgazdasági Intézet stratégiai igazgató helyettese, Kosztur András, a XXI. Század Intézet kutatója és Veres Márton, a Magyar Ifjúsági Konferencia elnöke is kifejtette véleményét a kérdéskörben. A panelbeszélgetés moderátora dr. Seremet Sándor, történész, a Kárpátaljai Szövetség elnökségi tagja volt.

A tartalmas délelőtti programot ebéd, majd szabadprogram követte. A szombati napot az esti díszvacsora és hajnalig tartó táncmulatság zárta, a talpalávalóról ezúttal a Madarak zenekar gondoskodott. Este egy rögtönzött árverésen elkelt Manajló András Nyári napsugarak című festménye, amelyet a művész ajánlott fel a Kárpátaljai Szövetség által meghirdetett adománygyűjtés keretein belül. A teljes bevétel a Szolyvai Emlékpark biztonsági rendszerének kialakítására lesz fordítva.

A közel 160 fős találkozó vasárnap reggel a hagyományos ökumenikus Istentisztelettel ért véget. A színvonalas és jó hangulatú találkozó programjairól nemcsak a szervezők, de a természet is gondoskodott, ugyanis nyárutót idéző hétvégében lehetett részük a kedves résztvevőknek.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s